368.media

Справу ексголови НБУ передали до ВАКС

Прокурор САП прийняв рішення про завершення досудового розслідування у справі стосовно злочинної організації, очолюваної ексголовою правління АБ «Укргазбанк» Кирила Шевченка, яка незаконно вивела з фінансової установи 206 млн гривень. Про це повідомляє НАБУ.

Детективи відкрили матеріали справи стороні захисту для ознайомлення. Зібрано докази, які вказують, що упродовж 2014-2019 колишні очільники фінустанови створили злочинну організацію для систематичного заволодіння коштами банку та подальшої їх легалізації. Керівництво банку, володіючи інформацією про укладені з великими клієнтами договори на розміщення коштів, забезпечило підробку низки документів, відповідно до яких 52 фізичні та юридичні особи нібито допомогли залучити до банківської установи клієнтів на обслуговування і за таку «допомогу» упродовж 2014–2019 років їм нараховано агентську винагороду на суму понад 206 млн гривень. При цьому рахунки, на які виплачувалась винагорода, відкривались лише у АБ «Укргазбанк».

Це забезпечувало членам злочинної організації можливість доступу, контролю та розпорядження вказаними коштами. Члени злочинної організації з числа працівників Банку мали можливість самостійного зняття коштів, як у касах банку без осіб, на яких були відкриті ці рахунки, так і шляхом переказу коштів на інші рахунки. Тобто виплати винагороди здійснювалась на рахунки підставних осіб, а повне розпорядження коштами здійснювалось членами злочинної організації.

Одночасно було вчинено низку фінансових операцій для легалізації та маскування протиправного походження цих коштів. Гроші використовувались як для власного збагачення, надання «відкатів» керівникам державних суб’єктів господарювання за розміщення в банку значних сум коштів та фінансування іншої протиправної діяльності. Дії осіб кваліфіковано за ст. 191, ст. 255, ст. 209 та ст. 366 КК України в залежності від ролі кожного учасника злочинної схеми.

Зауважимо, що загальна кількість учасників схеми складала 16 осіб, серед яких колишні та чинні високопосадовці банківських установ, а також працівники АБ «Укргазбанк». На сьогодні трьох осіб, залучених до вказаної схеми, ВАКС за результатами розгляду угоди про визнання винуватості постановлено обвинувальний вирок.

Поряд із призначеним покаранням, за умовами угоди особи зобов’язані перерахувати понад 10 млн гривень на спеціальний рахунок фонду United 24 на спільний проєкт Генштабу ЗСУ, Держспецзв’язку та Міністерства цифрової трансформації України — «Армія дронів»

Exit mobile version