368.media

ВАКС продовжив розслідування схеми Пивоварського на 43 млн доларів

Фото: ukrinform.ua

ВАКС продовжив розслідування скандальної справи стосовно колишнього керівництва Міністерства інфраструктури, що погоди розподіл корабельних зборів у порту Южний на користь групи приватних стивідорних компаній. Про це редакція 368.media   дізналася з ухвали за справою № 22016000000000269.

Колишнього міністра Андрія Пивоварського та його заступника Володимира Шульмейстера підозрюють у зловживанні службовим становищем при  прийнятті наказу, за яким корабельний збір із суден в морському порту «Южний» разом із ДП «АМПУ» почали стягувати й компанії групи TIS (у пропорції 50:50). Тоді як за законом стягнення такого збору є виключною прерогативою ДП як користувача акваторії порту, що належить державі. Преференції отримали власники бізнесу: Андрій Ставніцер, Олег Кутателадзе, Єгор Гребенніков та росіянин з угорським громадянством Олексій Федоричев.

Прибрали перешкоди

Схема реалізовувалася наступним чином. На розгляд міністра у 2015 році надійшли листи від «ТІС-Контейнерний термінал» та «ТІС-Руда»,  у яких товариства ініціювали перед Мінінфраструктури відновлення роботи щодо видання наказу Мінінфраструктури про внесення змін в Порядок, які б передбачали фактично розподіл діючої ставки корабельного збору в морському порту «Южний».

Не зважаючи на відсутність у вказаних зверненнях належних фінансово-економічних розрахунків та документів, які б підтверджували право власності стивідорів на операційні акваторії причалів, а також знаючи про результати негативного розгляду цього ж питання в Мінінфраструктури раніше, Пивоварський надав підлеглим співробітникам департаменту економіки та фінансів доручення на опрацювання зазначених листів.

Надалі міністр, головуючи під час засідання Тарифної ради, дав можливість свому раднику,  який не був її членом,  з голосу підняти питання щодо запровадження механізму розподілу ставки корабельного збору.

У відповідь директор департаменту економіки та фінансів повідомив про відсутність належних юридичних опрацювань у зв’язку із відсутністю прямої норми у положеннях закону «Про морські порти України» щодо запровадження механізму розподілу встановленої для морського порту «Южний» ставки корабельного збору.  Він додав, що держава втратить 31,3 млн доларів.

Крім того, у плані не було розрахунків ДП «УкрНДІМФ» для визначення запропонованих інститутом розмірів понижувальних коефіцієнтів. Також не була перевірена відповідність експлуатаційних витрат у складі корабельного збору з боку стивідорів. Директор наголошував на неприпустимості використання коштів від портових зборів, які мають цільове призначення.

Він  зазначив, що питання компенсації вартості підводних ГТС, шо були збудовані коштом приватних інвестицій до набрання чинності закону «Про морські порти України» та внесені до реєстру гідротехнічних споруд у встановленому законодавством порядку, яке порушує ТОВ «ТІС — Контейнерний термінал» та ТОВ «ТІС — Руда», можливо вирішити лише відповідно до вимог чинного законодавства, а саме, відповідно до ст.  27  закону  «Про морські порти України», згідно з якою компенсація інвестицій, внесених суб’єктами господарювання у стратегічні об’єкти портової інфраструктури, що є об’єктами державної власності, здійснюється на підставі відповідних договорів, що укладаються адміністрацією морських портів України та інвесторами в порядку та на умовах, визначених Кабінетом міністрів, який не прийнятий.

Крім цього, директор департаменту зазначив про необхідність перевірки наявності у стивідорів документів на право власності на операційні акваторії причалів в морському порту «Южний».

Щоб усунути посадовця, який був проти плану, Пивоварський звільнив його з посади у зв’язку скороченням штату. На посаду начальника управління економічного розвитку призначили лояльну людину.

Версія слідства

Правоохоронці стверджують, що Шульмейстер та Пивоварський усвідомлювали, що істиною метою розподілу ставки корабельного збору є компенсація понесених групою компаній «Трансінвестсервіс» витрат на днопоглиблення та кредитування підприємницької діяльності за кошти АМПУ. При цьому посадовці розуміли, що передбачений ст. 27 закону «Про морські порти України» порядок компенсації інвестицій не був затверджений Кабміном.

Шульмейстер безпідставно, без належних економічних розрахунків стверджував, що прогнозовані втрати ДП «АМПУ» будуть компенсовані, хоча відповідно до листа  АМПУ втрати за три роки складуть орієнтовно 31,3 млн доларів. Реально втрати підприємства з кінця 2015 по липень 20121 року склали 44,56 млн доларів.

Наміри  посадовців компенсувати групі компаній «ТІС» внесені ними інвестиції, а не запровадити механізм розподілу ставки корабельного збору підтверджуються тим, що компанії збирали корабельний збір, однак не використовували його за цільовим призначенням і не витрачали на днопоглиблення акваторії морського порту «Южний», хоча саме ця мета була формальним обґрунтуванням необхідності прийняття наказу № 281.

Наразі у слідства стала необхідність встановити реально суму збитків, тому вони отримали розрахунки з АМПУ, які проходять судово-економічну експертизу. Суд продовжив розслідування справи до 22 серпня.

 

Exit mobile version