368.media

Власника українського банку підозрюють у відмиванні 5 млрд гривень

Керівнику наглядової ради – співвласниці приватного банку IBOX Bank Альоні Шевцовій та двом службовим особам цієї фінустанови інкриміновано незаконну діяльність з організації або проведення азартних ігор та легалізацію коштів, одержаних злочинним шляхом (ч. 1 ст. 203-2, ч. 3 ст. 209 КК). Про це повідомляють Офіс прокурора, СБУ та БЕБ.

За даними слідства, упродовж 2021-2023 років співвласниця банку разом з іншими службовими особами цього банку організували незаконну діяльність щодо проведення азартних ігор без відповідної ліцензії.

Для реалізації цього плану підозрювані створили та оформили 20 приватних підприємств на підконтрольних осіб. Вони організували відкриття у підконтрольному банку рахунків цих підприємств – «законспірованих» організаторів послуг на ринку азартних ігор, які не мали відповідних ліцензій на провадження цієї господарської діяльності. Приватні підприємства прикривались нібито проведенням змагань з кіберспорту. Така діяльність не є ліцензованою згідно із чинним законодавством України. Це надало можливість організованій групі уникати контрольно-перевірочних заходів всередині підконтрольної їм банківської установи та з боку державних регуляторів.

Завдяки незаконному гральному бізнесу упродовж 2022 року і до березня 2023 року учасники організованої групи отримали на рахунки підставних підприємств майже 5 млрд грн доходів. Після отримання цих коштів із використанням технічних та операційних можливостей банківської установи підозрювані легалізували незаконно отримані доходи.

За рік після початку повномасштабного вторгнення рф зловмисники «відмили» майже 5 млрд гривень.

Нагадаємо, що у березні 2023 року Національний банк позбавив ліцензії підконтрольну фігурантам фінустанову.

Exit mobile version