368.media

В Україні діють логістичні компанії, що пов’язані з керівництвом російскої залізниці

В Україні вже довгий час діють вітчизняні логістичні компанії, котрі контролюються з російської федерації. Як дізналася редакція 368.media, мова йде про фірми «ТК-Логістик», «ДЛ-Інтермодал» (колишнє «Трансконтейнер Україна») та«Денді-Логістик». Всі фірми об’єднує між собою одна людина − Максим Кушнірчук. Останній має прямі зв’язки з російськими залізничниками.

Кушнірчук Максим

Просування в «Укрзалізниці»

Ця людина при Войцеху Балчуні у 2017 році недовгий час працювала на посаді директора з вантажних перевезень і логістики «Укрзалізниці». ЗМІ писали, що призначення пролобіював керівник АТ «Федеральна вантажна компанія» Олексій Тайчер (росія). Це було потрібно для складання списків санкцій проти російських залізничних компаній, запроваджені Україною у 2017 році. Після того, як список затвердили, Кушнірчук звільнився за власним бажанням.

Посадовець до призначення очолював власну  «ТК-Логістик», яка є співзасновником ТОВ «Первая грузовая компания в Украине» − донька ОАО «Первая грузовая компания» РЖД (російська залізниця − ред.).  Філією у 2008-2010 роках керував батько посадовця Віктор Кушнірчук. Після цього він обіймав посаду директора представництва АО «Федеральная грузовая компания» (РЖД) в Україні.

При цьому компанія Кушнірчука-молодшого знаходилася на тій самій адресі, що й представництво російських підрозділів в Україні. Попри все це чоловіка все одно призначили на керівну посаду у стратегічне підприємство. Справа в тому, що перевірку Кушнірчука в СБУ погоджував Сергій Семочко та його заступник Колохов.

Справи військової прокуратури Матіоса

Після призначення Кушнірчука головна військова прокуратура під керівництвом Анатолія Матіоса порушила дві кримінальні справи стосовно корупції на «Укрзалізниці». Обидва провадження наразі без руху.

Про першу справу ми вже розповідали читачам. Вона стосується безпідставного надання переваги російським логістичним компаніям: «Федеральній вантажній компанії» та «Сибірсько-Уральській нафтогазохімічній компанії» (СІБУР) під час здійснення перевезень, а також зловживання службовим становищем менеджерами залізниці при наданні знижок компаніям «ТК-Логістик» та «Трансконтейнер Україна» для транзиту. Тоді у Кушнірчука та в його компанії пройшли обшуки. Підозру так ніхто й не отримав, а збитки держави не рахували.

Ще одна справа №42017000000002025 була відкрита за ч.1 ст.258-5 КК. Мова йшла про виплати  «Укрзалізниці» 440 млн гривень на рахунки ТОВ «Нафтогаз-Альянс», ТОВ «Скела Терціум», ТОВ «Юг-Газ». Кошти переховувались оточенню олігарха Ігоря Коломойського. У цій справі обшуки також проходили також на підприємствах Кушнірчука.

Вагони Клименка

У 2018 році АРМА передало в управління 983 напіввагони зі справи колишнього міністра доходів і зборів Олександра Клименка. Вони належали ТОВ «Юнісон груп».

Київська ТОВ «ТК-Логістик» Кушнірчука отримала 305 напіввагони.

Управителем 463 напіввагонів стало ТОВ «Дніпровська транспортна логістична компанія» з Дніпра. Фірма записана на 70-річну Валентину Старченко. Керує компанією Ірина Короткова.

215 напіввагонів взяло в управління ПП «Європейський транспортно-логістичний центр». Власником і підписантом компанії є киянин Володимир Височин, керівником – Сергій Косарєв.

Строк дійсності угод був до липня 2023 року.  Цікаво, що  2021 році суд зобов’язав НАБУ перевірити за фактом зловживання службовим становищем співробітниками головної військової прокуратури ГПУ, посадовими особами АТ «Укрзалізниця» та філії «Рефрижераторна вагонна компанія» 22 травня 2019 року. Правопорушення полягало у протиправному використанні майна, що належить ТОВ «Юнісон Груп», що завдало значних збитків суспільству. Її результати редакції 368.media  також невідомі.

Ми звертаємося до СБУ, БЕБ та ДБР з метою перевірки викладених у розслідуванні фактів.

 

 

Exit mobile version