368.media

Власниками платіжної системи «Герц», що обслуговує «Нафтогаз», зацікавилися у БЕБ

Бюро економічної безпеки відкрило справу щодо економічних махінацій власників фінансової компанії «Герц» з Одеси, котрі раніше отримали  ексклюзивне обслуговування комунальних та інших платежів «Нафтогазу» та декількох великих міст країни. Про це редакція 368.media   дізналася з матеріалів кримінального провадження.

Скандал вибухнув у листопаді 2022 року. Тоді у кабінеті платників можна було проводити розрахунки тільки через систему «Герц». Далі виявилося, що  фірма тримає монополію на впровадження електронного квитка у громадському транспорті Хмельницького.  Крім цього, «герцівці» дуже плідно працюють з волинянами. Зокрема, на початку російської агресії виграли тендер вартістю 1 млн гривень, яке проводило дочірнє підприємство «Евода Трейд» комунального підприємства «Луцькводоканал». За ці гроші підрядник веде Єдину базу даних особових рахунків платників, постачальників послуг та бази боргів; обробляє інформацію про борги та нарахування особистих рахунків споживачів.

ТОВ «Герц» зареєстровано у грудні 1999 року в Одесі. Через фірму «Аверс» «Герцом» керують двоє Геннадій Беседовський і Костянтин Ткач. До липня 2022 року ще одним кінцевим бенефіціаром рахувався одесит Дмитро Нікітін (ексзаступник голови Одеської облради).  За його каденції, з кожного платежу одеситів за компослуги «Герц» отримував 2,4% комісії, що, за оцінкою експертів, становило 20-30 млн гривень на місяць. Також компанію представляє колишній заступник міністра інфраструктури з Одеси Олександр Малін.

В серпні 2021 року проти ФК «Герц» та ТОВ «Аверс» фіскальна служба Києва розслідувала кримінальну справу щодо ухилення від сплати податків. Тоді слідчі вважали, що бізнесмени з метою завищення валових витрат та подальшого ухилення від сплати податку на прибуток, здійснювали операції з контрагентом ПП «Тейкіт», щодо надання останніми телекомунікаційних послуг. Розслідування встановило, що компанія мала ознаки фіктивності. Однак потім справу закрили. Начебто висновки фіскалів не знайшли підтвердження.

Однак вже у цьому році в БЕБ зареєстрували схоже кримінальне провадження № 72022000110000023. Коло компаній розширилося до «Свєтстрой» та «Екостройград». Юристи «Герц» звернулися до суду з вимогою про відвід детектива. Вони посилались на статус учасника справи, бо їх майно було арештоване. А детектив втратив частину документів.

Слідчий заперечував проти задоволення заяви, посилаючись на та, що провадження він зареєстрував згідно з резолюцією керівництва. Крім того, обставини кримінальних проваджень №72022000110000023 та №32021100000000389 не є ідентичними, в них різне коло підприємств та час діяльності, що перевіряються в ході досудового розслідування. Крім того, законність закриття кримінального провадження №32021100000000389 перевіряється прокуратурою. Щодо втрати частини документів, вилучених 01.02.2023 в ході обшуку, то детектив підтвердив цей факт, однак пояснив, що до цього призвели зловживання посадових осіб ТОВ «Герц»та ТОВ «ФК «Герц». За вказаним фактом внесені відомості до ЄРДР.

Суд встав на сторону БЕБ та відмовив у клопотанні.

Exit mobile version