368.media

Державну компанію з видобування щебня підозрюють в несплаті 1,3 млрд гривень

Одну з філій державного акціонерного товариства, діяльність якої пов’язана із виробництвом та реалізацією щебеневої продукції, підозрюють в несплаті 1,3 млрд гривень. Про це повідомляє БЕБ.

Мета діяльності філії – забезпечення потреб підприємств критичної інфраструктури у постачанні щебеню, піску, шпал, інших виробів тощо. Водночас, філія у попередні роки задекларувала збитки у розмірі 324 млн  та 51,7 млн гривень відповідно. А річні плани видобутку  виконані лише на половину.

Аналітики БЕБ за результатами моніторингу ринкових цін встановили, що угоди на постачання щебеневої продукції укладалися філією із СГД без проведення аукціону, до того ж за цінами втричі нижчими за ринкові. У свою чергу, СГД реалізували продукцію, в тому числі і державним підприємствам, вже за ринковими цінами.  Також виявлено, що протягом 2020 року було укладено угод на постачання щебеневої продукції із більш ніж 100 СГД, на загальну суму понад 1,4 млрд гривень, а за 2021 рік — на загальну суму близько 180 млн гривень, що у 8 разів менше у порівнянні з 2020 роком.

Ймовірна сума недоотриманих філією доходів може складати понад 3,4 млрд гривень, а сума несплачених в дохід держави податків (ПДВ та податку на прибуток підприємства) – понад 1,3 млрд гривень.

З метою мінімізації загроз економічній безпеці України від діяльності однієї з філій державного акціонерного товариства БЕБ запропонувало Кабінету Міністрів України та Міністерству інфраструктури:

 

Exit mobile version