368.media

В Україні власник «антикорупційного» порталу вимагав гроші в банку «Альянс»

Власник українського «антикорупційного» порталу «Антикор» Костянтин Черненко разом із групою осіб проходить у справі щодо вимагання коштів за видалення публікацій з порталу стосовно діяльності банку «Альянс» та керівника апарату ВР.  Про це редакція 368.media   дізналася з матеріалів кримінального провадження за ч. 2 ст. 182, ч. 4 ст. 189 КК.

Встановлено групу осіб, які з метою вимагання коштів та майна створюють інформацію, яка не відповідає дійсності про посадових осіб органів державної влади, бізнесменів, політиків, осіб які займають впливове положення та ведуть публічний спосіб життя, та для яких, розповсюдження інформації, що компрометує їх, є небажаною та такою, що завдає збитків, яку розповсюджують через мережу підконтрольних веб-ресурсів antikor.com.ua, kompromat1.online (novostiua.org, kompromat1.net; kompromat1.info; kompromat1.org; kompromat1.media). Після опублікування такої інформації, зв’язуються з потерпілими та вимагають сплату коштів за знищення та припинення публікацій.

Черненко

Встановлено, що вказана група осіб, які є співзасновниками та учасниками ГО «Комітет по протидії корупції в органах влади», ГО «Фронт захисту національного виробника», під виглядом діяльності пов’язаної з боротьбою із корупцією, організували вимагання коштів від посадовців, бізнесменів та їх близьких родичів за видалення провокаційних та недостовірних відомостей, які попередньо розміщувалися на національному антикорупційному порталі «Антикор», який в свою чергу належить та підконтрольний  Костянтину Черненку.

Поширення такої інформації здійснюється до того часу, доки особа, стосовно якої публікується інформація не звернеться із проханням видалити публікації з вищевказаного сайту.

Звернутися із даного приводу можливо написавши листа на електронну пошту, що розміщена на веб-сайті «Антикора». Після чого учасники групи надсилають відповідь на електронний лист, але з іншої електронної пошти fznv@yandex.ru (робоча пошта Черненка, зараз змінили на fznv@protonmail.com), де зазначається сума грошових коштів яку необхідно сплатити для видалення інформації та спосіб перерахування коштів. Маскують це під рекламну співпрацю.

Це стало відомо після звернення до поліції у 2020 році керівника апарату Верховної Ради, який постраждав він публікацій «Антикору».  Також встановлено факт вимагання 6 тис. доларів від представників АТ «Банк Альянс», які звернулися до сайту щодо недостовірної публікації.  Було отримано відповідь та в подальшому листування з електронної пошти fznv@yandex.ru «Антикор Антикор», без будь яких інших ідентифікуючих ознак, з наступним змістом: що з метою видалення вказаних публікацій про Банк з мережі інтернет, необхідно сплатити грошові кошти. В подальшому, після появи в мережі інтернет нових статей, з вище вказаної електронної пошти знову надійшов лист з наступним змістом: «можемо про вас нічого не писати, та видалити попередні статті. Відповідна вартість вказаної послуги буде коштувати 2 Біткоїни, шляхом перерахування на рахунок електронного гаманця». Надалі до банку надійшов лист щодо вимагання коштів за видалення статей що паплюжать ділову репутацію банку, а саме невідомі нам особи вимагають за це віртуальний актив криптовалюту, а саме 0, 37 Bitcoin.

Оскільки курс такої валюти постійно змінюється, в ході листування, він запитав у невідомих людей, яка це буде сума коштів в іноземній валюті. На вказане запитання, на електронну адресу надійшов лист, що на день листування, а саме 14 січня 2021 року, це буде становити 14 тис. доларів.

Розслідування справи веде Національна поліція України.

 

Exit mobile version