368.media

Одеська мерія відмінила тендер по ремонту райсуду, який нещодавно ремонтували

Управління капітального будівництва Одеської міської ради розірвало договір із ПрАТ «Ремонтно-будівельна дільниця «Одесголовпостач» на реконструкцію будівлі Київського районного суду Одеси по вул. Варненська, 3-Б вартістю 106 млн гривень. Про це повідомляється у системі ProZorro.

Журналісти отримали у своє розпорядження кошторис скандального ремонту Київського райсуду Одеси. Він не був оприлюднений у ProZorro, відтак «Центр протидії корупції» направив запит на його розкриття. Замовник у відповідь надіслав відомість ресурсів витрат підрядника. У ній були завищені ціни будматеріалів.

Наприклад, найвагомішу арматурну сталь періодичного профілю класу А-ІІІ діаметром 16-18 мм врахували по 59 400 грн/т, що в півтора рази дорожче ринку.

Трохи раніше, у серпні 2023 року Білгород-Дністровський прикордонний загін замовив реконструкцію будівель у селі Маяки з такою сталлю по 35 570 грн/т. На сайті «Метінвест-СМЦ» така арматура під новим маркуванням А400/A500 коштує 33 475 грн/т. Також компанія Iron World пропонує таку арматуру по 28 450 грн/т, а компанія «Сталь Союз» – по 28 500 грн/т, що удвічі дешевше.

Ціни бетонів і труб також були вище ринку. Імовірна переплата могла скласти 5,78 млн гривень. Через три дні, 23 лютого замовник уклав угоду про розірвання договору за згодою сторін. Також після цього голова УКБ Борис Панов подав у відставку.

Нагадаємо, що у 2019-2020 роках будівлю цього суду вже реконструювали коштом міського бюджету. Тоді на ремонт витратили 34,5 млн гривень. До будівлі прибудували додаткове приміщення, для чого зрубали дерева. Роботи виконувала компанія «Таурус».

У 2020 році стало відомо, що 34 мільйони — це не всі витрати на Київський суд. Посадовці управління капбудівництва за 1,4 мільйона гривень замовили розробку проєкту реконструкції будівлі вже з прибудовою додаткових приміщень. Виданню «Пушкінська» тоді у міськраді повідомили, що хочуть зробити окрему будівлю для підсудних і конвою, новий актовий зал на 200 місці і додаткові сходи з другого на перший поверх з прибудованим коридором, щоб співробітники суду могли потрапити до підсудних через окремий шлях.

У новому техзавданні на 106 мільйонів вказана прибудова нового приміщення, роботи з зовнішнього та внутрішнього опорядження, влаштування водопроводу та каналізації, систем вентиляції, кондиціонування, опалення, пожежної сигналізації, відеоспостереження, сходи, одні з яких до підвалу. На території суду планують оновити зовнішнє освітлення, зробити доріжки та нову огорожу, зрубати 26 дерев, а замість них зробити клумби та посадити 202 кущів та дерев. Скільки саме дерев — не уточнюється.

16 серпня відбувся аукціон, пропозицію на який подала лиш одна компанія — «Ремонтно-будівельна дільниця «Одесголовпостач». До речі Київський райсуд за протекції екснардепа Сергія Ківалова та будівельника Аднана Ківана очолює експрокурор Сергій Чванкін. Редакція розкаже про нього найближчим часом.

Exit mobile version