368.media

Справа Борисова: нагорода для корупціонера за поранення від Героя України

Колишній військком Одещини Євген Борисов, оскаржуючи запобіжний захід, неодноразово наголошував на прикрому стані свого здоров’я, яке погіршилося під час війни. У суді він розповідав, як Герой України, полковник Валерій Гудзь стріляв йому у ніжні кінцівки. Щоправда, навіщо бойовий офіцер зробив це, Борисов не розповів. Редакція 368.media  зібрала всю відому інформацію щодо цього інциденту.

Влітку 2023 на першому засіданні суду у Києві корупціонер Борисов поскаржився суддям на стан здоров’я.  Мовляв, саме через нього він їздив до Іспанії (де була його дружина, теща та розкішна вілла з офісним приміщенням – ред.). Колишній начальник Одеського обласного ТЦК Євген Борисов заявив, що його не можна заарештувати, адже будь-який момент у нього може обірватися тромб.

Поранення Борисов отримав від бойового офіцера – полковника Валерія Гудзя, відповідального за оборонну роботу в Одеській ОВА. Начебто військком запропонував йому стати учасником корупційної схеми за що отримав шість куль в обидві ноги. Це сталося 6 березня 2022 року.

«Полковник Гудзь вистрелив шість разів. Два в одну ногу, три в іншу, —  голосно розповідав Борисов, по черзі вказуючи на шрами, — Шостий мав бути в голову. Я бачив цю шосту кулю. Людина, яка бачить смерть».

Я втратив два літри крові, перебита підколінна артерія, хотіли ампутувати спочатку ногу, потім ступню! У мене зараз обірваний тромб, до цього був обірваний тромб, у мене тромбофлебіт. Я вам просто хочу розказати про свій стан здоров’я. Борисов

За словами Борисова, йому також не можна нервувати, а лікарі порадили пройти реабілітацію за кордоном. Він стверджував, що у грудні 2022 року їздив на лікування до Іспанії. Також він пояснив, що п’є пігулки, «щоб вижити».

«Дорогі. Інакше помру», – підкреслив Борисов.

Після інциденту у 2022 році Валерій Гудзь вирушив на фронт, де доєднався до 24-ї мехбригади, в якій служив до повномасштабного вторгнення. За шість днів, 12 березня полковник загинув у бою з російськими загарбниками біля Попасної. Посмертно він став Героєм України.

Адвокати Борисова не пояснили через що саме Гудзь стріляв у полковника. Сам колишній військкому сказав у суді тільки, що до цього Гудзя не знав, а до Одеської ОВА прибув на прохання її тодішнього очільника Максима Марченка. За словами адвокатів, після загибелі Гудзя справу правоохоронці закрили провадження за фактом стрілянини.

Політик Дмитро Корчинський, який брав участь у викритті корупційних схем Борисова з продажу відстрочок від мобілізації, казав, що Борисов пропонував бойовому офіцеру увійти в долю цього бізнесу,

Військком учив життю бойового офіцера, як треба заробляти гроші, навіть казав що він не давав присягу Україні – присягав Радянському Союзу. У перші дні вторгнення, коли ворог рвався до Одеси, таке сприймалось як зрада, і стало приводом конфлікту. Тоді корупціонери ополчились проти Гудзя і він попросився на фронт. Дмитро Корчинський

Цікавим є той факт, що після інциденту Борисов ліг у шпиталь та оформив собі фіктивну інвалідність. Це зараз досліджують в ДБР. Також у квітні полковник отримав орден Богдана Хмельницького III ступеня. Згідно з законом, ним нагороджуються військовослужбовці та працівники ЗСУ, інших військових формувань, утворених відповідно до законів України, та інші особи за бездоганне виконання військового та службового обов’язку, виявлену при цьому доблесть і честь.

Але Борисов жодного дня не був на фронті ні в зоні ООС, ні під час повномасштабного вторгнення росіян. Навпаки, у складні часи для країни, він літав відпочивати на Сейшельські острови, купляв дорогі автівки тощо. І при розслідуванні обставин нагородження Борисова орденом треба з’ясувати, хто писав подання та що в ньому було зазначено.

 

Exit mobile version