368.media

Менеджеру «Укрнафти» Кудіну висунули підозру у створенні злочинної організації

НАБУ і САП повідомили про підозру ще одному учаснику очолюваної ексголовою ФДМУ злочинної організації, діяльність якої призвела до понад 400 млн грн збитків державі, а викриття стало одним з найгучніших кейсів в історії антикорупційних органів.

Колишньому першому заступники голови ФДМУ (2021 рік), який є чинним посадовцем ПАТ «Укрнафта» (Колишній перший заступник міністра економіки  став виконавчим віце-президентом з питань корпоративної стратегії та розвитку) Денис Кудін отримав підозру  за ч. 3 ст. 255 КК. За версією слідства, ексголова ФДМУ разом зі спільниками поставив «своїх» людей директорами АТ «Одеський припортовий завод» (ОПЗ) та АТ «Об’єднана гірничо-хімічна компанія» (ОГХК). Ті ж укладали договори з наперед визначеними компаніями й продавали продукцію за заниженими цінами. Різницю у вартості виводили та конвертували в інтересах злочинної організації.

На сьогодні у справі вже 11 підозрюваних: голова Фонду держмайна, якого слідство вважає організатором злочину та керівником злочинної організації; співорганізатор злочину – наближена до голови ФДМУ особі; перший заступник голови ФДМУ Дмитро Сенниченко; радник голови ФДМУ; дві особи, які у різні періоди виконували обов’язки директора АТ «Одеський припортовий завод»; в.о. керівника АТ «Об’єднана гірничо-хімічна компанія»; два власники ТОВ – переможець аукціону на «ОПЗ»; дві особи – співучасники злочину (посади осіб вказані на момент вчинення злочину).

Як вже повідомлялось, у березні 2023 року за процесуального керівництва прокурорів #САП детективи НАБУ викрили злочинне угрупування, що протягом 2019 – 2021 років заволоділо понад 400 млн гривень коштів держпідприємств, серед яких найпотужніше хімічне підприємство України АТ «Одеський припортовий завод» та один з найбільших у світі виробників титанової сировини АТ «Об’єднана гірничо-хімічна компанія». Перший епізод — щодо корупції на «Одеському припортовому заводі» (99,56% акцій належить державі), другий – на «Об’єднаній гірничо-хімічної компанії» (100% належить державі в особі ФДМУ). Також особам інкриміновано легалізацію (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом на суму понад 10 млрд гривень.

Exit mobile version