368.media

Російська філія фірми з України забезпечує окупантів запчастинами для літаків та гелікоптерів

З початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну російська компанія «Авіа ФЕД сервіс» забезпечила російську авіапромисловість запчастинами як мінімум на 650 млн рублів (7,3 млн доларів), причому більша їх частина, на 370 млн рублів (4,1 млн доларів), прийшла з України, стверджують у своєму розслідуванні «Важливі історії» та OCCRP.

З лютого 2022 року до липня 2023 року «Авіа ФЕД сервіс» імпортувала деталі для ремонту літаків Ан-124 виробництва ХМЗ ФЕД майже на 120 млн рублів (1,3 млн доларів), запчастини для локаційних станцій вертольотів Ка-32 виробництва київського заводу «Радар» більш ніж на 67 млн рублів (755 тис. доларів), деталі для ремонту двигунів Ан-24 та Ан-12 виробництва «Мотор Січ», продукцію київського заводу «Артем», Харківського агрегатного конструкторського бюро, Вовчанського агрегатного заводу та інших українських підприємств приблизно на 170 млн рублів (1,9 млн доларів).

Російська компанія «Авіа ФЕД сервіс» була заснована у 1993 році як представництво Харківського машинобудівного заводу (ХМЗ) ФЕД. Її керівником є уродженець Луганська Олександр Решетник, який навчався у Харківському авіаційному інституті. Клієнтами, згідно з даними держзакупівель, є Міноборони РФ, підприємства держкорпорації «Ростех» та президентський спеціальний льотний загін «Росія».

У 2014 році через конфлікт на сході України та анексію Криму Росією, ХМЗ ФЕД припинив постачання продукції своєму російському представництву, а у 2018 році «Авіа ФЕД сервіс» підпала під українські санкції. Але це, як зазначають розслідувачі, не зупинило імпорт українських комплектуючих для російської авіапромисловості через «Авіа ФЕД сервіс».

Засновники російської компанії, як стверджують журналісти, зареєстрували в Об’єднаних Арабських Еміратах (ОАЕ) компанію Linker. Ця фірма спеціалізується на постачаннях авіадеталей для гелікоптерів Мі-8, Мі-17, Ка-32 «в будь-яку точку світу». Керівником цієї компанії, як з’ясували розслідувачі, є уродженець Чернігова Андрій Курта. А власником Linker, за даними журналістів, є ще один уродженець України Олексій Пальчик.

Linker отримувала українську продукцію, зокрема, від компанії «Мотор Січ», директора якої, В’ячеслава Богуслаєва, у жовтні 2022 року затримали за підозрою у держзраді за «незаконне постачання товарів військового призначення для російської штурмової авіації». Розслідувачі також встановили, що на сайті спорідненої Linker компанії Amis сказано, що компанія — офіційний представник «Мотор Січ» в ОАЕ та «має всі необхідні дозволи та ліцензії».

Остання поставка Linker на адресу «Авіа ФЕД сервіс» була зроблена, за наявними у розпорядженні журналістів «Важливих історій» та OCCRP даними митниці, у січні 2023 року. Після цього постачання комплектуючих для російської авіації «Авіа ФЕД сервіс» робила через компанію «Бакайторг1» із Киргизстану, яка була зареєстрована у квітні 2023 року.

За інформацією розслідувачів, «Бакайторг1» вже встигла продати «Авіа ФЕД сервіс» продукцію ХМЗ ФЕД майже на 40 млн рублів (4,5 млн доларів).

Директор «Авіа Фед Сервіс» Олександр Решетник заявив, що продукція українських заводів, яку його фірма передала своїм клієнтам у 2022-2023 роках, було придбано раніше, у 2020-2021 роках і просто «лежало за кордоном». На питання, як це можливо у випадку з поставками через «Бакайторг1», яка була зареєстрована лише кілька місяців тому, Решетник не відповів.

У свою чергу, власник Linker Олексій Пальчик у розмові з журналістами «Важливих історій» заявив, що його компанія «з України до Росії ніколи нічого не постачала і не постачає». На уточнююче питання, чи постачала Linker товари для компанії «Авіа ФЕД сервіс», Пальчик сказав, що відповідати «не готовий».

Представник киргизької компанії «Бакайторг1» на зв’язок із розслідувачами не вийшов.

Exit mobile version