368.media

Коррупційні закупівлі Держспецзв’язку: що відомо про злочин?

НАБУ повідомили про підозру голові Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації (Держспецзв’язку) Юрію Щиголю у заволодінні понад 60 млн гривень.

Підозру за ст.191 КК також  отримав його заступник з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Віктора Жору. Їх обох сьогодні ж звільнили з посад. Також про підозру повідомили колишньому керівнику ДП «Українські спеціальні системи» Артуру Вітренку та співробітнику цього ДП, власнику групи компаній (організатор схеми) та його працівнику.

У НАБУ розповіли, що, за версією слідства, у 2020 році власник групи компаній у змові із керівництвом Держспецзв’язку розробили схему заволодіння бюджетними коштами, виділеними на закупівлю обладнання та програмного забезпечення. Для цього залучили дві підконтрольні компанії, а закупівлю засекретили, аби уникнути відкритих торгів та забезпечити їх перемогу. З цими компаніями підпорядковане Держспецзв’язку держпідприємство уклало договори на постачання відповідного програмного забезпечення та послуг та перерахувало у 2021-2022 кошти у сумі понад 285 млн гривень.

Юрія Щиголя звільнено з посади голови Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України. Також з посади звільнили Віктора Жору.

Тимчасово виконуватиме обов’язки голови Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України Дмитро Маковський.

о відомство вже надало всю необхідну інформацію правоохоронцям і готове робити це й надалі, «оскільки робота Служби базується на принципах відкритості та нульової толерантності до корупції».

Водночас у Держспецзв’язку зазначили, що всі закупівлі з 2020 року були проведені з дотриманням чинного законодавства.

«Закупівлі у сфері захисту державних реєстрів складні, їхній аналіз вимагає підготовки та розуміння, і Служба готова надавати всі необхідні роз’яснення детективам НАБУ, у будь-якому форматі», – зазначено у повідомленні.

У відомстві також закликали «утриматися від звинувачень» щодо конкретних посадових осіб чи службовців.

Нагадаємо, що у 2022 році колишньому голові Держспецзв’язку повідомили про підозру у перевищені службових повноважень. Встановлено, що генерал-лейтенант упродовж 2018-2019 років приймав рішення про нарахування та виплату собі й наближеним до нього особам премій та інших заохочувальних виплат. Він робив це усупереч чинному законодавству без погодження із Кабінетом міністрів.

Exit mobile version