368.media

У Чорноморську митник, що брав хабарі за оформлення авто, отримав штраф

На Одещині інспектора митного поста «Чорноморський» Ігора Ришканіча засудили до штрафу за хабарництво. Про це редакція 368.media  дізналася з вироку Іллічівського суду за ч.1 ст.368 КК.

За даними слідства, Ришканіч у 2019 році отримав кошти у розмірі 400 та 850 доларів від брокера за оформлення автомобілів. На митниці нібито створювалися штучні перешкоди під час митного оформлення у вигляді неприйнятті митної декларації в роботу. Брокеру порекомендували звернутися до Ришканіча, щоб вирішите це питання.

Натомість чоловік просив по 50 доларів за автомобіль до 2010 року випуску, та 100 доларів за більш ліквідний автомобіль, тобто за дорожчий або новіший. Надалі, спілкуючись за допомогою месенджерів Whatsapp та Viber, митник вказував брокеру на вартість митного оформлення транспортних засобів, що подавались на митне оформлення останнім, та координував його дії.

В судовому засіданні обвинувачений  не визнав себе винуватим у вчиненні інкримінованого злочину, оскільки не вимагав і не отримував неправомірну вигоду, крім того, з боку правоохоронних органів мала місце провокація підкупу.

На думку суду сторона обвинувачення не надала достатніх доказів для беззаперечного висновку, що з боку обвинуваченого мало місце вимагання неправомірної вигоди.  Суд вважає необхідним змінити правову кваліфікацію вчиненого злочину на ч. 1 ст. 368 КК, виключивши таким чином з обвинувачення кваліфікуючу ознаку «вимагання неправомірної вигоди».

Чоловіка засудили до штрафу у 17 тис. гривень з позбавленням права обіймати посади в митній службі на строк три роки. З нього стягнули 11,44 тис. гривень на проведення судових експертиз. На вирок може бути подана апеляція.

Exit mobile version