368.media

Корупція в «Укроборонпромі»: організатори схеми Гладковського пішли на угоду зі слідством

Організатори великої корупційної схеми з постачання комплектуючих до ДК  «Укроборонпром», яке очолював син вже колишнього заступника секретаря РНБО Олега Гладковського, пішли на угоди зі слідством. Про це стало відомо із вироків Солом’янського райсуду Києва.

У 2015 році підприємець Андрій Рогоза, маючи джерело комплектуючих, ринок яких в Україні відсутній або вкрай обмежений, та Віталій Жуков, який мав досвід роботи в державних підприємствах — учасниках держконцерну «Укроборонпром», розробили схему постачання комплектуючих для військової техніки до державних підприємств та ухилення від сплати податків з таких операцій.

Постачання товарів відбувалося через ТОВ «Оптимумспецдеталь». У 2015-2016 роках ця компанія підписала з підприємствами  «Укроборонпрому» договори на поставку військової техніки і комплектуючих на суму понад 121 млн гривень.

Продукція була куплена за готівку і легального джерела походження не мала, тож із метою маскування цього, а також для несплати податку на додану вартість та податку на прибуток, та, в подальшому і легалізації коштів, отриманих від такої, були використані низка субʼєктів господарювання.

У податкових деклараціях з податку на додану вартість були внесені недостовірні відомості про придбання TOB «Оптимумспецдеталь» товарів у низки компаній. При цьому, за нормами чинного законодавства, віднесення сум ПДВ до складу податкового кредиту підприємством можливе лише в разі фактичного отримання товарів та послуг від контрагентів.

Таким чином, службовими особами і контролерами ТОВ «Оптимумспецдеталь» безпідставно завищено суми податкового кредиту з податку на додану вартість на 25,7 млн грн.

Крім того, в бухгалтерському та податковому обліках вказано завищену собівартість товарів і занижено податок на прибуток на 20,6 млн грн.

Особи, які контролювали «Оптимумспецдеталь», отримали у своє розпорядження 46,4 млн грн, що мали злочинне походження. З метою маскування походження коштів їх відмили через банківські рахунки низки суб’єктів господарювання, підконтрольних обвинуваченим.

Рогоза і Жуков організували і керували ухиленням від сплати податків службовими особами ТОВ «Оптимумспецдеталь» за попередньою змовою групою осіб, що призвело до фактичного ненадходження до бюджету понад 46 млн гривень.

31 травня цього року Жуков уклав угоду про визнання винуватості із прокурором Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. 6 червня таку ж угоду уклав і Рогоза.

Суд затвердив ці угоди, визначивши узгоджене учасниками покарання у виді 5 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Одночасно Жуков і Рогоза звільняються від відбування увʼязнення і конфіскації майна, якщо протягом одного року іспитового строку  не вчинять нового злочину.

Також вироком суду скасовується арешт двох Mercedes-Benz GL 400, які належать Жукову. Запобіжний захід у вигляді застави, обраний щодо Жукова, скасовується і його заставодавцям повертають понад 5 млн гривень.

Два роки тому Соломʼянський райсуд Києва затвердив подібні угоди щодо двох пособників цього злочину. Ці двоє громадян здійснювали фінансові операції з коштами від «Оптимумспецдеталі», допомагаючи замаскувати їх походження.

У 2020 році суд затвердив угоди про визнання винуватості стосовно двох ексдиректорів і засновників ТОВ «Оптимумспецдеталь». Вони також отримали умовне покарання.

Рогоза ще у 2019 році сплатив податки за «Оптимумспецдеталь» на суму 26,6 млн гривень. Однак тривалий час суди відмовлялися як звільнити його від кримінальної відповідальності, так і затверджувати угоду про визнання винуватості.

Нагадаємо, що компанія «Оптимумспецдеталь» фігурувала у розслідуванні програми «Наші Гроші з Денисом Бігусом». Журналісти з’ясували, що підприємство контролюється Ігорем Гладковським — сином бізнес-партнера президента Петра Порошенка Олега Гладковського і експомічником гендиректора концерну «Укроборонпром» Віталієм Жуковим. У розслідуванні оприлюднено переписка контролерів «Оптимумспецдеталі» про суми хабарів для податківців та правоохоронних органів.

На час тих подій Олег Гладковський був першим заступником Секретаря Ради національної безпеки і оборони України.

Наразі син Гладковського залишається на лаві підсудних.

За версією обвинувачення, у 2015-2017 роках Ігор Гладковський реалізував схему поставок контрабандних товарів на підприємств із використанням фірми  «Оптимумспецдеталь» та інших суб’єктів господарювання. За свою роль Гладковський-молодший нібито отримував неправомірну вигоду — 50% від суми незаконного прибутку учасників схеми. За інформацією НАБУ, лише за одним договором Гладковський отримав 950 тис. гривень.

 

Exit mobile version