368.media

Керівництво порту «Південний» придбало обладнення в бізнесмена, пов’язаного з росіянами

Керівництво порту ДП «МТП «Південний» (Южний) на Одещині в особі Олександра Олійника проводить тендери з завищеною вартістю під час повномасштабної війни. Про це редакції 368.media   повідомили джерела на стивідорному підприємстві.

Приведемо декілько кричущих фактів про роботу порту. Так, 31 березня цього року держпідприємство за відсутності потреби провело закупівлю (UA-2023-03-31006068) трьох серверів, хоча обладнання було у робочому стані.  Вказані торги виграло ТОВ «Інтегратор Груп», яке саме й готовило технічні умови та тендерні документи ще до оголошення закупівлі, з ціновою пропозицією 12,25 млн гривень без ПДВ. Сума ПДВ склала 2,45 млн гривень. Разом сума закупівлі склала майже 14,7 млн гривень, що на 2,2 млн очікуванні вартості.

Засновником та бенефіціарним власником цієї комерційної  структури є земляк директор Олійника – донеччанин Михайло Брейман, фірми якого не виступали раніше як постачальника на підприємстві.  Відповідно до п.5.3 договору №Т/СН-55/23 від 26 квітня постачальник  надає супутню послугу власними силами та своїм коштом. Однак, в додатку №1 «Специфікація»  до цього договору, супутня послуга визначена в 50 тис. гривень без ПДВ, яку повинен сплатити замовник.

У Бреймана також є фірма «Ксіком Софт», яка з 2012 року змінила назву на ТОВ АМК «Ліберт». Вона має спільний телефон із ТОВ «АМ-Україна», засновниками якого є той же Брейман і литовська фірма «Фінанси та інженерні консультації» росіян Ігоря Турова та Ольги Лобанової.

Брейман і литовська компанія є також засновниками ТОВ «АМІ». Брейман був першим засновником цієї фірми у 2003 році з трьома іншими людьми. У 2012 році єдиним засновником «АМІ» був Анатолій Нозік, партнер Іллі Неїаева – зятя колишнього міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка. Після втечі  Захарченка у 2014 році ТОВ «АМІ» завели на панамську корпорацію «Фьюст трейдінг інвест корп.» Нозік залишався директором до серпня 2014 року, а потім фірму перереєстрували  на Браймана та литовську компанію.

Ще один корупційний тендер у порту провели у вересні 2022 року (UA-2022-09-15-007350-a). Мова йшла про закупівлю палива на  4,8 млн гривень. Гроші отримало ТОВ «Кворум-Нафта».

Аналізуючи документи,  можливо зробити розрахунок вартості літра дизельного пального та суму спричинених підприємству збитків лише на одній закупівлі у  650 тис. гривень.

Також, 10 січня 2023 року Олійник підписав з ФОП Браніш О.Р. договір на поставку двигуна та запчастин. У специфікації до договору серед іншого вказаний двигун  першої комплектації BF06M1013FC  вартістю 594 тис. гривень, форсунки  23670-09430 ціною 35 тис. гривень за 1 од., та інших запчастин на загальну суму  2,2 млн гривень.

Аналізом ринкових цін, встановлено завищення ціни на всі види запчастин майже у два рази, наприклад вартість  однієї форсунки 23670-09430  (оригінал) становить 19 тис. гривень, в той час коли закупили по 35 тис. гривень.

Крім того, директор з безпеки порту Березенко навмисно знехтував  робочими завданнями, передбаченими положенням про службу морської безпеки, та допустив що посадові особи підприємства  прийняли від постачальника двигун не відповідний технічним вимогам, а саме прийняли двигун бувший у споживанні, без комплектуючих відповідно до 1 комплектації.  Після встановлення робітниками автобази необхідних приладів зі складу автобази та встановлення двигуна на транспортний засіб і його запуску, двигун одразу вийшов з ладу. На його капітальний ремонт були витрачені значні кошти підприємства.

Редакція продовжує слідкувати за корупцією на стратегічному підприємстві. Нагадаємо, що справа Олійника стосовно незаконного нарахування собі премій передана до ВАКС.

Exit mobile version