368.media

НАБУ перевіряє «Укренерго» через закупівлю бронежилетів

НАБУ розслідує імовірний факт закупівлі за завищеною вартістю «Укренерго» бронежилетів 4-го класу у приватної компанії. Про це йдеться в ухвалах Апеляційної палати ВАКС.

За версією слідства, службовці «Укренерго» у період з березня по травень 2022 року придбали у ТОВ «ТОП Трейдінг Лайн» «бронежилети модульні тактичні В2 4-го класу» на загальну суму 20,21 млн гривень. При цьому, ціна одного бронежилету склала 16,5 тис. гривень з ПДВ. Водночас як встановили детективи, вказана компанія у цей же період продавала ці ж бронежилети іншим компаніям, у тому числі неплатникам ПДВ, за ціною від 8,5 до 11,5 тис. гривень за одиницю.

Тому, на думку детективів, вказана закупівля могла бути проведена з метою заволодіння державними коштами та завдання збитків державі. Як встановила судово-товарознавча експертиза, вартість вказаних бронежителів у квітні 2022 року становила 8,16 тис. гривень з ПДВ. За результатами комплексної судової товарознавчої експертизи встановлено вартість цих бронежителів – 8,19 тис. гривень з ПДВ за одиницю. Ймовірні збитки могли встановити 10,26 млн гривень.

Детективи НАБУ провели обшук у начальника управління ланцюгами поставок ПрАТ «НЕК «Укренерго» Олега Пояна. У нього вилучили телефон, на якому знайшли листування щодо цієї закупівлі. Телефон визнали речовим доказом і на нього наклали арешт. Адвокат Пояна намагався зняти арешт з телефона, але суд йому відмовив.

Також детективи обшукали колишнього економіста відділу маркетингового дослідження та економічної безпеки компанії Сергія Шеремету. У нього теж знайшли мобільний телефон, на якому були листування про вказану закупівлю. Арешт телефону залишили в силі.

Exit mobile version