368.media

Керівництво Полтавського ГЗК олігарха Жеваго затримали за підозрами у привласненні коштів

Керівництво Полтавського ГЗК, підконтрольного підсанкційному мільярдеру Костянтину Жеваго, викрили у привласненні майна на 400 млн гривень.

За процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора повідомлено про підозру шести учасникам організованої групи – голові Віктору Лотоусу, заступнику голови правління, головному бухгалтеру Олегу Горошко і начальнику відділу ПрАТ «Полтавський ГЗК», а також двом колишнім керівникам товариств. Їм інкриміновано заволодіння чужим майном та легалізацію майна, одержаного злочинним шляхом (ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 209 КК ).

Керівництво гірничо-збагачувального комбінату, який підконтрольний Жеваго, протягом 2019-2021 років налагодили схему заволодіння корисними копалинами загальнодержавного значення. Вони реалізовували їх підконтрольним суб’єктам господарської діяльності за заниженими цінами без передбаченого на це відповідного спеціального дозволу.

Тонну видобутої сировини вони продавали «своїм товариствам» за ціною 30-50 гривень. Надалі ці товариства реалізовували її вже за ринковою ціною, яка була в 10 разів вищою. Фактично було легалізовано грошові кошти від продажу корисних копалин на загальну суму понад 380 млн гривень. Для реалізації такої оборудки її організатори вносили недостовірні відомості до звітної і фінансово-господарської документації.

Нагадаємо, що Жеваго підкупив голову Верховного Суду Всеволода Князєва за 2,7 млн доларів.

Exit mobile version