368.media

Стратегічні запаси вугілля Міненерго під час війни незаконо продавали екснардепам

Стратегічні запаси вугілля, сформовані Міністерством енергетики для проходження опалювального сезону під час війни, реалізовували за зниженими цінами компаніям з групи екснардепів Шкрибляка та Сандера. Про це редакція 368.media   дізналася з ухвал суді за кримінальною справою за  ч. 4 ст. 191 КК.

У слідства є інформація, що національний оператор ДП «Укрвугілля» (за директора Віталія Зюзька) за попередньою змовою з ТОВ «Інтербіс» та іншими невстановленими поки що особами, привласнили кошті, виділених на створення стратегічного запасу вугілля для сталого проходження опалювального сезону 2022/2023 років.

На НЕК «Укренерго» (далі – оператор системи передачі) тимчасово покладено спеціальні обов’язки із забезпечення безпеки постачання електричної енергії, а саме надання цільової безвідсоткової поворотної допомоги ДП «Укрвугілля» на суму, яка необхідна для придбання вугільної продукції в обсязі до 1 млн тонн за ринковою ціною, але не більш як 2,5 млрд гривень, для потреб виробників електричної енергії, які у своєму складі мають теплоелектростанції та теплоелектроцентралі, з метою забезпечення безпеки постачання електричної енергії. Кошти повинні були повернути до червня цього року.

Все для партії

Проте, службові особи «Укрвугілля», здійснивши придбання, переробку, збагачення та накопичення вугілля, здійснили його реалізацію фірми «Інтербіс», яка у своєму складі не має ТЕС та ТЕЦ, а лише виконує функції посередника.

Дана структура заснована ТОВ «КУА «Реді-інвест», яка пов’язана з колишнім нардепом з Партії регіонів Дмитром Сандлером через фонд «Данмор» та власником мережі ТЕЦ Анатолієм Шкрібляком. Останній контролює чотири ТЕЦ: ТОВ «Єврореконструкція» (Дарницька ТЕЦ, Київ), ПАТ «Черкасское химволокно» (Черкаська ТЕЦ), ТОВ «ТехНова» (Чернігівська ТЕЦ) і ТОВ «Сумитеплоенерго» (Сумська ТЕЦ).

Як з’ясували слідчі, під час виконання договорів з постачання вугілля на ТЕС/ТЕЦ систематично виникають значні розбіжності між показниками якості вугільної продукції (зольності), встановленими лабораторними дослідженнями державних вуглевидобувних підприємств чи вуглезбагачувальних фабрик (ТОВ «ВЕК», ПАТ «ЛВК» та інші), та показниками лабораторій ТЕС/ТЕЦ (Трипільська ТЕЦ, Дарницька ТЕС, Сумська ТЕЦ, Черкаська ТЕЦ та інші), що дає можливість отримувати приватними компаніями додаткові об’єми вугілля, кошти від реалізації яких надалі, спрямовуються на власні потреби службових осіб державних підприємств, підпорядкованих Міністерству енергетики.

Зокрема, ДП «Укрвугілля» уклало договір поставки вугілля № 02/2022-ЕН від 19 квітня 2022 року з ТОВ «Інтербіс», відповідно до якого ДП реалізовує вугілля на адресу СГД, який у своєму складі не має теплоелектростанцій та теплоелектроцентралей, а лише виконує функції посередників.

Починаючи з червня 2022 року ДП «Укрвугілля» на виконання вказаного договору здійснило реалізацію 132,1 тис. тонн (3502,6 грн/тонна) вугілля марок Г(Г2)/ГЖ (0-100) загальною вартістю близько 553,7 млн гривень в адресу «Інтербіс».

В подальшому придбану вугільну продукцію ТОВ «Інтербіс» реалізовує в адресу наступних підприємств:

При цьому, в схемі постачання вугільної продукції  «Інтербіс» використовує підконтрольну фірму «транзитер» ТОВ «Подільськінвест»  для завищення ціни, формування схемного податкового кредиту та подальшого виведення грошових коштів в тіньовий сектор  економіки.

Так, Міністерством енергетики визначено перелік об’єктів енергогенеруючих компаній задіяних в забезпеченні стратегічного запасу: Трипільска ТЕС, Зміївська ТЕС, Сумська ТЕЦ, Дарницька ТЕЦ та Черкаська ТЕЦ.

Станом на початок листопада на виконання «Укрвугілля» придбало та передало ТЕС/ТЕЦ вугілля загальним об’ємом 419,6 тис. тонн:

Постачальниками вугільної продукції на ТЕС/ТЕЦ є:

Згідно з матеріалами кримінального провадження станом на початок листопада 2022 року на склади вказаних ТЕС/ТЕЦ передано вугілля, загальним об’ємом 419,6 тис. тонн, з якого накопичено лише 244,3 тис. тонн вугілля.

Висновок

Діями службових осіб ДП «Укрвугілля» в період виконання постанови Кабміна з 22 липня по 4 листопада 2022 року, під час здійснення реалізації ТМЦ за нижчою ціною вказаної компанії та вищою ціною в адресу ТЕС, відповідно до суми перевищених витрат на її закупівлю, забезпечено порушення графіку накопичення вугілля на промислових майданчиках виробників електричної енергії, що складає понад 200 тис. тонн товарної вугільної продукції, вартістю 700 млн гривень.

Таким чином, службовими особами владних повноважень вчиняються дії направлені на заподіювання шкоди економічній та енергетичній безпеці України, шляхом протиправного надання переваги реалізації вітчизняного вугілля комерційним структурам всупереч інтересам держави.

Exit mobile version