368.media

У Харкові оборонний завод купував деталі для БТР-4Е за завищеними цінами

Керівництво ДП «Харківське конструкторське бюро з машинобудування імені O.O. Морозова», де виробляють БТР-4Е для Збройних Сил України, вважають причетним до штучного завищення вартості комплектуючих виробів для техніки. Про це редакція 368.media   дізналася з кримінального провадження СБУ за ч.2 ст.111, ч.3 ст.191 КК.

ДП «ХКБМ ім. О. Морозова» належати до державного концерну «Укробоонпром». Тут виготовляють й танки БМ «Оплот». Це стратегічне підприємство України.

СБУ отримала інформацію, що Олег Данілін за попередньою змовою з групою осіб, став засновником та директором ТОВ «Геосат плюс», ТОВ «Геоспецпром», ТОВ «Спецпроммаш»  у період з 2020 по 2022 рік, здійснив привласнення, розтрату майна та заволодіння ним шляхом реалізації схеми штучного завищення вартості комплектуючих, що використовуються при виробництві БТР-4Е. Мова йде про тендери на 29,4 млн гривень.

У слідчих є інформація, що Олег Данілін виконував завдання спецслужби росії. Насамперед він здійснював збір та передачу її представникам відомостей щодо стану виконання державного оборонного замовлення, а також штучно завищує вартість одиниці готової продукції на 30%. Фактичним виробником комплектуючих було ТОВ «Транс-Автосервіс».

Грошові кошти, які надходять з рахунків ДП «ХКБМ ім. О. Морозова» на рахунки підконтрольних Даніліну комерційних структур, переводяться в готівку шляхом перерахування на рахунки суб’єктів господарювання з ознаками фіктивності за надання послуг та постачання товарів, які фактично не отримувались.

Як вказує слідча, використання зазначеної злочинної схеми надає ОСОБА_7 можливість отримувати інформацію щодо виконання ДП «ХКБМ ім. О. Морозова» та іншими підприємствами ДК «Укроборонпром» Державного оборонного замовлення, його термінів, кількості продукції, підприємств-співвиконавців, їх посадових осіб, а також, шляхом їх залучення до злочинних корупційних оборудок, отримувати на останніх відповідні важелі впливу для подальшого залучення спеціальними службами рф осіб до розвідувально-підривної діяльності проти України.

Досудовим слідством встановлено, що з метою розвитку контактів з посадовими особами ДП «ХКБМ ім. О. Морозова» та збору на них компрометуючих даних для подальшого залучення до підривної діяльності проти України, останнім в період 2021-2023 років передано т.зв. «відкату» за прийняті товарно-матеріальні цінності та послуги понад 6 млн. грн., що становить близько 18% від суми договору.

За даними СБУ, до вказаної протиправної діяльності причетні посадові особи та засновники ТОВ «Транс-Автосервіс» та ДП «Харківське конструкторське бюро з машинобудування ім. О.О. Морозова». Підозра поки що нікому не оголошена.

Exit mobile version