368.media

Герой України Богуслаєв торгував з рф через Туреччину

Герой України та власнік компанії «Мотор Січ» Вячеслав Богуслаєв після повномасштабного вторгнення росії в Україну торгував з окупантами через Туреччину. Про це повідомляє OSINT-проект Molfar.

До грудня 2020 року для українського виробництва вертольотів Мі-24П та МСБ-8 металеві та композитні лопаті опорного гвинта замовляли в росії за ціною у 800-900 тис. доларів за комплект. Єдиним виробником таких лопатів у рф є Казанський вертолітний завод, який входить до холдингу «Вертолеты России». Згідно з митними накладними, постачанням займалося, зокрема, російське АО «Борисфен», у якому «Мотор Січ» мала частку, також імпорт лопатей відбувався через компанії в ОАЕ.

У травні 2021 року Богуслаєв оголосив, що компанія отримала сертифікат на виробництво металевих лопатей, і вже до кінця 21-го року планується сертифікувати композитні конструкції.  Згодом для Богуслаєва ці ж таки лопаті стануть лакмусовими папірцями й покажуть на чиєму боці Богуслаєв насправді. На початку повномасштабного вторгнення до Богуслаєва звернулися українські військові й попросили надати техніку для оборони країни. Але натомість Богуслаєв наказав зняти лопаті з вертольотів та сховати документацію на них, щоб українські військові не змогли використати цю техніку для оборони країни. Про це розповів у інтерв’ю генпрокурор Андрій Костін.

Бізнес з Туреччиною

Компанія веде й офіційний бізнес із Туреччиною. Наприклад, у 2021 році вона уклала договір на постачання вертолітних двигунів з турецькою компанією TUSAŞ — Türk Havacılık ve Uzay Sanayii для їхньої нової розробки — важкого бойового вертольота T929 ATAK-II. TUSAŞ — це конкуренти Bayraktar на авіаційному ринку.

Але Туреччина — не єдина країна, через яку здійснювався незаконний продаж до рф двигунів та комплектувальних елементів “моторсічівського” виробництва. Використовуючи юрособи, створені в цих країнах, й використовуючи їх як “прокладку” Богуслаєв продовжував торгувати з рф, навіть після її повномасштабного вторгнення до України.

‍В ОАЕ фірми Kaleidoscope FZE, Linker FZE та MSB Helicopter FZE постачали запчастини української компанії до російских підприємств («Уральский завод гражданской авиации», «Авиа-ФЭД-Сервис», АО «Борисфен», ООО «Аэротехсервис-филиал»).‍

На окупованій території Донеччини є Сніжнянський машинобудівний завод. Це один з відокремлених підрозділів ПАТ «Мотор Січ». У січні 2018 року Богуслаєв заявив, що через окупацію росіянами Сніжного,  завод передадуть в управління іншій компанії. Якій — він не сказав. Але додав, що завод перебуває у повному підпорядкуванні й під повним контролем підприємства.

Завод у Сніжному назвали донецьким філіалом ТОВ «Авіатех» (ДФ ООО «Авиатех»). Контролюється він зараз партнерами Богуслаєва по бізнесу у росії. На заводі виготовляють деталі авіаційних двигунів (лопатки для турбін та компресорів). А ще роблять товари народного споживання: м’ясорубки, соковитискачі та  інше. 95% товару йде в рф. На VK-сторінці заводу зазначено, що він входить до «Мотор Січ».

‍Сніжнянський машинобудівний завод (ДФ ТОВ “Авітєх”) у 2021-2022 роках експортував продукцію таким юрособам Avia Atlas Fze, до слова, також закуповуєпродукцію “Мотор Січі” напряму й постачає товари українського виробництва до рф — АТ “Борісфєн” (АО “Борисфен”) та ТОВ “Волга-Дніпро ММ XVI” (ООО «Волга-Днепр ММ XVI).

У 2021-2022 роках ТОВ «Волга-Днепр ММ XVI» провадило закупівлю продукцію й у “Мотор Січ” також. А ще — в ТОВ “Авіатех Сєвєр” (ООО “Авиатех Север”), ТОВ “ДФ” (ООО «ДФ») та ДМЗ “Салют” (ГМЗ “Салют”). Директором і власником “Борісфєна” і “Волга-Днєпр” є Петро Кононенко.

‍ТОВ “Авіакомпанія Волга-Днєпр” (ООО “Авиакомпания Волга-Днепр») — російська приватна авіакомпанія, котра займається вантажоперевезеннями. Належить партнеру Богуслаєва, Петру Кононенку. Має юрособу в ОАЕ — “Volga Dnepr Gulf FZC”. Згідно з FB-сторінкою компанії, ще в серпні 2022 року вона працювала в ОАЕ.

У лютому 2023 року СБУ опублікувала перехоплення розмов В’ячеслава Богуслаєва з “Петром Івановичем”, імовірно, Кононенком Петром Івановичем. На час розмови Кононенко був членом наглядової ради (акціонером) “Мотор Січ”.

У липні 2021 року Богуслаєв питав у Кононенка, чи заплатив він Сніжнянському заводу за партію лопаток, чи йому треба переслати грошей. Сума угоди — 500m руб ($6.8m). Авіадеталі зі Сніжнянського заводу доставляли до “Борісфєну” автотранспортом. З розмови за березень 2022 року складається враження, що Кононенко сподівався, що російські війська окупують Запорізьку область, після чого він планував безперешкодно ввозити товари зі Сніжного до “Борісфєну” до рф через окупований Крим по окупованій території материкової України.


‍АТ “Борісфєн”— це компанія, що надає послуги з виробництва, ремонту, постачання, обслуговування авіаційних двигунів, зокрема ремонт авіадвигунів типу ТВ3-117 та постачання газотурбінних установок та запасних частин до них виробництва “Мотор Січу”. Обслуговує ФСБ. Згідно з декларацією за 2015 рік, Богуслаєв був там бенефіціаром.

Засновниками АТ “Борісфєн” (АО “Борисфен”) були АТ “Мотор Січ” та ТОВ “Лосиний острів” (ООО “Лосиный остров”), засновниками останнього  й досі вважаються Богуслаєв Вʼячеслав та Кононенко Петро.

Той таки Кононенко проживає у рф на постійній основі, але досі є засновником чотирьох компаній в Україні, а його син Андрій — ще двох, одну з яких переписав на нього батько. А ще — 2 земельні ділянки та 12 об’єктів нерухомості у Запоріжжі. З 1 квітня 2023 року Кононенко знаходиться під санкціями РНБО України.

“Мотор Січ” регулярно закуповувала комплектувальні елементи в АТ “Борісфєн” (АО “Борисфен”) та продавала йому частини газотурбінних установок та інструменти для техобслуговування авіадвигунів до кінця січня-лютого 2022 року. Після початку повномасштабного вторгнення було ще 2 постачання напряму від “МС” до “Борісфєну” на запчастини від газотурбінної електростанції у вересні 2022.

За місяць перед вторгненням “МС” зробив 16 постачань інструментів для технічного обслуговування авіадвигунів ТВ3-177ВМ серії 02, із приміткою, що вони ввозяться “для власних потреб Борисфену”. Фактично ж ця модифікація двигунів використовується для вертольотів Мі-8МТ (назва експортного варіанту — Мі-17).

То чим займаються в АТ “Борісфєн”?
Якщо коротко, то ця компанія ремонтує та проводить ТО на авіадвигуни для військових потреб рф:  двигуни Д-36 серії А, АИ-20М, АИ-24ВТ та АИ-9В — для федеральної служби військ нацгвардії рф (10. 2019 і 10.2020). А також ремонтують для подовження служби АИ-9 та авіадвигунів АИ-25 серії 2Е, встановлених на пасажирський літак Як-40 для ФДБУ «Спеціальний льотний отряд «росія» Управління справами президента рф (08.2022). Це те підприємство, що забезпечує перевезення повітряним транспортом російських посадовців та інших VIPів зі спецслужб рф або зс рф.

А оскільки “Борісфєн” закуповує комплектувальні елементи переважно у “Мотор Січ”, то запчастини українського виробництва мали використовуватися при виконанні “Борісфєном” цих робіт за держзамовленнями.“Мотор Січ” після арешту Богуслаєва. Хто там зараз?
Наразі Богуслаєв під вартою. З 28 листопада 2022 року гендиректором ПАТ «Мотор Січ» призначилиОлексія Нікіфорова.  Крім того, достроково припинено повноваження членів Наглядової ради, Голови та Членів Ради директорів.

Членів наглядової ради “МС” перепризначили. Ними, зокрема, стали Сергій Корж, Юрій Пащенко, Юрій Шаповалов.

Сергій Корж працював в КБ “Прогресс”, яке, згідно зі словами його брата, тісно співпрацює з “Мотор Січчю”. До того ж з 2015 по 2016 рік працював, власне, на “Мотор Січі”, коли його очолював Богуслаєв.

Імовірно, брат Коржа — Руслан  —  колишній заступник міністра економіки та заступник директора з авіа та ракетобудівництва в Укроборонпромі, а згідно з інсайдом у 2021 році відвідував рф.

Юрій Пащенко з 2014 по 2016 рік був заступником генерального директора з виробництва ДК “Укр­оборонпром”. З 2017 року — директором КП “НВК “Іскра”. Згідно з інсайдом, мав судимість.

У  2019 році Пащенко входив у склад наглядової ради Запорізької політехніки, тоді коли головою цієї ради був В’ячеслав Богуслаєв. Потім, у 2021 році, він відвідував рф, а його місце тимчасової реєстрації у рф — м.Новосибірськ військове містечко, військової частини 22316 — “32-га окрема Ленінградсько-Павлівська Красонознаменна мотострілкова бригада” (“32-ая отдельная Ленинградско-Павловская Краснознаменная мотострелковая бригада”). До всього ж, продукцію КП “НВК “Іскра”, директором якої є Пащенко, можна вільно придбати в росії (1, 2).

Юрій Шаповалов (Шаповал) з 2010 по 2012 рік був депутатом Кременчуцької міськради. Продовжив політичну справу й у 2012 році — був нардепом Верховної ради.

Exit mobile version