368.media

У Києві посадовці «Спецжитлофонду» втратили 6,8 млн гривень

Аудитори Київської міськдержадміністрації (КМДА) завершили перевірку фінансово-господарської діяльності КП «Спецжитлофонд». Як пише «Київ.Влада», протягом 2020-2021 років керівництво підприємства допустило порушень та недоліків на 70,4 млн гривень, з яких 6,8 млн гривень було втрачено.

Зокрема, за інформацією аудиторів, вони недоотримали кошти за продаж квартир в клубному будинку на вул. Дмитрівській, 60/19, переплатив за прокладання інженерних мереж до ЖК «Форест», здавав свої приміщення в оренду за розцінками 2004 року, обирав собі підрядників за незрозумілими схемами тощо. «Ревізори» столичної мерії надали посадовцям цього КП 35 рекомендацій щодо усунення виявлених порушень, проте станом на сьогодні лише 13 із них були враховані повністю.

Аудитори КМДА встановили факти неефективного використання майна та коштів на суму 19,4 млн гривень. Є питання до того, яким чином вказане КП проводило в системі Prozorro тендери із залучення підрядників будівельних робіт.

Зокрема, у двох випадках на незрозумілих підставах обирали в якості підрядника ТОВ «Скайбуд Груп», адже умови таких тендерів не були обґрунтовано прописані цим КП. Ще в одному випадку вищезгадане товариство після проведення торгів залучило в якості субпідрядника ТОВ «БК «Інжбудмонтаж» – компанію, яка була його конкурентом у відповідному тендері та програла в результаті торгів. При цьому, аудитори встановили, що переможець тендеру, всупереч вимогам законодавства України, під час торгів не заявив, що буде залучати субпідрядника. На думку перевіряючих, в даному випадку мало місце нівелювання принципів конкурентної боротьби.

Також аудитори встановили один випадок затягування проведення торгів майже на п’ять місяців, що у подальшому призвело до збільшення вартості закупівлі на суму близько 6,4 млн гривень.

Серед головних причин цієї проблеми аудитори називають несвоєчасне виконання будівельних робіт (у тому числі – через занадто довгий процес оформлення проєктно-кошторисної документації), брак часу для проведення робіт (коли фінансування таких робіт передбачалося на кінець року) тощо.

Також стало відомо, що станом на 11 серпня 2022 року покупці квартир у ЖК «Форест» перерахували КП «Спецжитлофонд» 271,3 млн гривень. Але при цьому підприємство направило на будівництво лише 231,1 млн гривень (85% від загальної суми), з яких фактично було використано лише 183,3 млн гривень (68%). Разом з тим, усі інші кошти інвесторів – близько 40,2 млн гривень –  комунальники спрямовували на власні потреби.

На думку аудиторів, ці та інші встановлені в ході перевірки проблеми, порушення та недоліки є основними причинами невиконання КП «Спецжитлофонд» своїх ключових планових фінансово-економічних показників, у тому числі – планового чистого прибутку. Наприклад, у 2020 році він склав 2,6 млн гривень при плані 6 млн гривень (виконання 43%), а у 2021 році – 0,4 млн гривень при плані 5,5 млн гривень (виконання 7%). З огляду на це, як вважають у столичної мерії, наявні на підприємстві управлінські механізми потребують істотних змін, насамперед пов’язаних із ґрунтовним вдосконаленням системи внутрішнього контролю і запровадженням ефективних моделей управління проєктами та активами.

Нагадаємо,КП «Спецжитлофонд» з березня 2016 року очолює Володимир Шарій (з лютого 2015 року працював на посаді заступника директора цього підприємства, на колажі праворуч). У минулому VIII скликання Київради Шарій був депутатом і входив у постійну комісію з питань містобудування, архітектури та землекористування.

 

 

Exit mobile version