368.media

Експосадовця Міноборони підозрюють у закупівлі неякісних антиснайперських систем

Колишнього заступника директора департаменту військово-технічної політики, розвитку озброєння та військової техніки Міністерства оборони підозрюють у закупівлі неякісних антиснайперських систем. Про це редакція 368.media   дізналася із справи ДБР за ч. 3 ст. 425 КК.

Мова йде про закупівлю антиснайперські системи для військової техніки LAS-1000 з Канади у 2019 році. Полковник ЗСУ, перебуваючи на лікарняному, прибувши з лікування  підписав з компанією «Укрспецекспорт» договорі про закупівлю дев’яти одиниць оснащення за 10,55 млн гривень.

При цьому офіцер не перевірив що зразок техніки не перебуває на озброєнні (в експлуатації) в армії країни-виробника та не постачається на експорт для потреб оборони інших країн. Тобто приціли  виявились непридатними для використання в ЗСУ.

Більш того, вони не можуть бути віднесені до приладів військового призначення, а лише частково можуть використовуватися при проведенні заходів правоохоронними органами.

Випробування показали, що система LAS-1000 має ряд демаскуючих ознак, а саме: камера приладу має нічний канал, але за роздільною здатністю не здатна розрізняти замаскованого снайпера у візуальному режимі. Яскраве свідчення лазерного випромінювача, яке добре видно неозброєним оком з дистанції більше 1,5 км, в прилади нічного бачення це світіння має вигляд, як спалах від електрозварювального апарату, внаслідок чого блок випромінювача значно демаскує роботу приладу та притягує на себе вогонь противника; промінь сканування оптики виявився видимим для противника, який на озброєнні має тепловізійні прилади; використання вищезазначеного комплексу в бойовій обстановці не являється можливим внаслідок того, що сама система при початку його застосування виявляється противником значно раніше за початок активної роботи комплексу.

Заступнику директора департаменту оголосили підозру за ч. 3 ст. 425 КК. Його відпустили під особисте зобов’язання.

Нагадаємо, раніше за цей злочин засудили директора департаменту Андрія Араптанова. Він отримав умовний строк. Детальніше читайте наш попередній матеріал.

 

 

 

Exit mobile version