368.media

В Одесі комунальники завищили вартість ремонту житлових будинків

Департамент міського господарства Одеси завищив вартість ремонтних робіт житлових будинків. Про це повідомляє Південний офіс Держаудитслужби за результатами ревізії з травня 2020 по листопад 2022 року.

Загальна сума охоплених ревізією коштів на ремонтно-будівельні роботи становить 205 млн гривень. Перевірка обсягів витрачання коштів при проведенні  капітального ремонту покрівель деяких будинків установила, що до актів виконаних робіт були включені роботи, які не проводилися взагалі.  Наприклад, вкрай необхідні для будівель старого житлового фонду  антисептування перекриттів, прогонів, балок виконані лише на папері. А в деяких будинках покриття було взагалі змонтовано на старе решетування. Зафіксована й те, що немає пароізоляції та мінераловатного утеплювача на покрівлях. А гроші заплачені як за повний комплекс робіт.

Така сама ситуація і з капітальним ремонтом стиків панелей житлових будинків. Наприклад, «хрущовка» за була «відремонтована» без ущільнювальних прокладок та мінераловатних пакетів для герметизації горизонтальних та вертикальних стиків, як це передбачено будівельними нормами.

Ревізори перевірили обсяги виконання ремонтних робіт з благоустрою прибудинкової території та дитячих майданчиків. Наприклад, під час контрольних обстежень у Малиновському районі не знайшли гойдалок, які нібито відремонтували. Лише на папері були присутні паркувальні стовпчики, елементи огорожі та спеціальне покриття на низці дитячих майданчиків. У департаменті міського господарства пояснили цей факт вандалізмом невідомих осіб.

Виявлені факти оплати роботи спеціалізованої техніки, яка була зовсім не потрібна. Наприклад, згідно з актом виконаних робіт під час ремонту покрівлі будинку був задіяний «кран на гусечному ходу, 40 т», тоді як на цьому об’єкті не було технічної можливості для використання зазначеного механізму.

Щоб вивірити, скільки ж дійсно було заплачено підрядним компаніям, працівники Південного офісу Держаудитслужби ініціювали зустрічні звірки. Проте за юридичними адресами деякі компанії не розташовані.

Exit mobile version