368.media

Ексдиректору «Первомайськвугілля» висунули нову підозру у розтраті

Виконувачу обов’язків генерального директора державного підприємства «Первомайськвугілля» висунуло підозру у розтраті 14,6 млн гривень. Про це повідомляє НАБУ.

Експосадовець підозрюється у «Первомайськвугілля» у заподіянні збитків під час закупівлі обладнання для запобігання надзвичайній ситуації техногенного характеру у зв’язку з затопленням шахт на Луганщині.

За даними слідства, у 2017 році в Первомайсько-Стаханівському вугледобувному регіоні склалася критична ситуація з затопленням шахт «Первомайська» і «Голубівська», розташованих на тимчасово окупованій території. Після початку антитерористичної операції упродовж 2015-2016 років там не відкачували воду.

Внаслідок цього рівень води на шахті «Золоте» (входить до складу ДП «Первомайськвугілля», розташована у місті Золоте), яка має гідравлічний зв’язок зі згаданими шахтами, збільшився. За таких обставин виник ризик настання надзвичайних ситуацій — руйнування споруд, зсувів, осідання земної поверхні, забруднення питних водозаборів рудничними водами та втрати корисних копалин.

Для запобігання техногенній катастрофі Уряд у 2018 році виділив кошти для фінансування робіт та закупівлі обладнання на шахті «Золоте». У всіх трьох тендерах перемогли компанії, які поставили обладнання за завищеними цінами.

Більшість насосів одразу після постачання вийшли з ладу та потребували усунення дефектів через неналежну якість. Держпідприємство врешті-решт мусило здійснювати ремонт власним коштом. За висновками експертизи, завищення вартості обладнання, яке було поставлено на ДП за трьома договорами, становить 14,6 млн гривень.

Нагадаємо, у 2018 році в.о. гендиректора ДП «Первомайськвугілля» був Артур Мірумян. Його наразі судять за інший епізод зловживань під час виконання робіт з монтажу трубопроводу, що призвело до заподіяння понад 14 млн гривень збитків.

Exit mobile version