368.media

Посадовців Полтавського хлібкомбінату підозрюють у привласненні гуманітарної допомоги

Керівництво «Полтавського комбінату хлібопродуктів» перевіряють через незаконне використання гуманітарної допомоги для отримання прибутку. Про це редакція 368.media   дізналася з ухвали кримінального провадження за ч.3 ст. 201-2, ч.2 ст.364 КК.

З січня по червень минулого року на комбінаті хлібопродуктів Фонду держмайна переробили майже тисячу тонн зерна. За змовою керівництва млинзаводу й приватних фірм для зберігання та обробки пшениці, безоплатно користувалися потужностями держпідприємства.

У фінансових документах не вказували перероблення  збіжжя й отриману оплату за послуги, а працівникам комбінату, яких залучили до робіт, платили 500 гривень за зміну. Цими діями завдали державі збиток у 800 тис. гривень. За інформацією обласної податкової, з квітня до липня  комбінат задекларував відсутність господарської діяльності — це зберігання та перероблення зерна на борошно і його продаж.

Йдеться і про розслідування можливого розкрадання вантажу, який прибув у травні на станцію «Полтава-Південна» з позначкою: «Гуманітарна допомога — пшениця. Продаж заборонено». Це зерно перевезли для переробки на комбінат.

Вже перероблене борошно із зерна гуманітарної допомоги відвантажили на приватні автівки працівники таких фірм: ТОВ «Маре груп», ТОВ «ПП Еко продукт», ФОП Кравець та ТОВ «Ес енд ей груп», яке уклало угоди про комерційне постачання цього борошна з генеральною дирекцією кримінально-виконавчої служби.

Надалі борошно поставляли в установи виконання покарань на Полтавщині та Київщині: Машівську, Кременчуцьку, Полтавську, Надержинщинську, Крюківську, Білоцерківську, Бориспільську та Кагарлицьку виправні колонії. Також у Полтавську установу виконання покарань та Київський СІЗО.

Восени під час досудового слідства, апеляційний суд скасував арешт майна, яке вилучили з помешкання керівника ТОВ «Маре груп» Валерія Мар’янчука. Слідчі вважають, що представники цього підприємства відвантажували гуманітарне борошно з млинзаводу. Серед вилучених речей, було більше десятка печаток різних фірм, юридичної особи та кілька печаток благодійного фонду «Ренесанс». Адвокат Мар’янчука пояснив таку кількість печаток у підзахисного тим, що підприємець надає бухгалтерські послуги різним фірмам. Однак у січні, суд знову ухвалив арешт вилученого майна з домівки керівника «Маре груп».

Також в кінці минулого року Октябрський суд скасував арешт на більш ніж 330 тонн перемеленого зерна Полтавського комбінату хлібопродуктів. З клопотанням в інтересах держпідприємства звернувся адвокат, який повідомив, що за висновком обласного Управління Північно-Східного офісу Держаудитслужби, гуманітарна допомога Харківської обласної військової адміністрації — зерно пшениці, його зберігають у повному об’ємі на елеваторі комбінату хлібопродуктів.

Нагадаємо, ВАКС  почав розгляд по суті справи щодо розкрадання зерна з Полтавського комбінату хлібопродуктів на 14,8 млн гривень. У кримінальній справі четверо обвинувачених: колишній керівник млинзаводу Гліб Ульяненко, ексвласник ТОВ «Хардінвест» Андрій Голюк й Олег Наден — був директором ТОВ «Продзернопром», а Голюк засновником цієї фірми. Та ще один екскерівник ТОВ «Продзернопром» й нинішній директор Полтавського комбінату хлібопродуктів Олег Ілюха. За матеріалами справи, обвинувачені заволоділи зерном державного комбінату хлібопродуктів та приватних підприємств, які на складах зберігали своє збіжжя.

Exit mobile version