368.media

В Україні можуть націоналізувати олійно-жирові комбінати російського бізнесмена

Компанії, що входять до групи Vioil громадянина російської федерації Віктора Пономарчука, підозрюють у фінансових махінаціях та ймовірному фінансуванні російської збройної агресії проти України, що може стати підставою для націоналізації активів. Про це редакції 368.media стало відомо з власних джерел та матеріалів кримінальної справи №42018100000000915.

Зазначається, службові особи промислової групи «Віойл», яка займає 7- 8% ринку з переробки соняшнику на території України, до складу якої входить Вінницький та Чернівецький масложиркомбінати, упродовж 2017 року відшкодували ПДВ з державного бюджету на суму понад 1 мільярд гривень шляхом фінансово-господарських взаємовідносин з підприємствами, що мають ознаки фіктивності. Зокрема, податковий кредит формувався шляхом здійснення псевдоекспортних операцій.

В ході аналізу проведеного Офісом великих платників податків ДФС, встановлено факт фінансово-господарських взаємовідносин компанії ТОВ «Ді Енд Ай Еволюшн» з компанією ТОВ «Орія АГ», що має ознаки фіктивності. Згідно з документами, компанія постачала на адресу ТОВ «Ді Енд Ай Еволюшн» соняшнику на суму 33,3 млн гривень. При цьому встановлено, що «Орія АГ» соняшникову продукцію не вирощувала та не закуповувала. У період жовтня-грудня 2017 року ТОВ «Ді Енд Ай Еволюшн» експортувало продукт переробки соняшника, сформувавши податковий кредит та безпідставно отримавши відшкодування ПДВ в розмірі 5,55 млн гривень.

Окрім того, встановлено інші факти «співпраці» з компаніями, що мають ознаки фіктивності, приміром, з компанією ПП «Вектор-М». За даними фактами 1 жовтня 2018 року відкрито кримінальну справу №42018100000000915 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 258-5 КК — фінансування тероризму, ч. 5 ст. 191 КК — привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем.

За версією слідства, отримані за підсумками господарської діяльності в Україні, кошти використовуються для розвитку бізнесу на території так званих ДНР, ЛНР і окупованого півострова Крим, сплачуючи податки на користь так званих податкових органів самопроголошених республік.

Бенефіціарним власником ТОВ «Ді Енд Ай Еволюшн» є громадянин росії та Кіпру Віктор Пономарчук. Компанія входить до промислової групи «Віойл», котра об’єднує Вінницький і Чернівецький масложиркомбінати, мережу хлібо-приймальних підприємств та елеваторів в Україні, торгові представництва у Вінниці, Чернівцях, Києві.

Управління виробничою групою компаній «Віойл» здійснюється через ТОВ «Вінницька промислова група». Вона оформлена на кіпрський офшор Varthomio Holding Limited, 99% статутного капіталу якого належить росіянину Віктору Пономарчуку.

Зазначимо, після повномасштабного вторгнення в Україну 24 лютого 2022 року, Президент  рекомендував парламенту ухвалити закон про конфіскацію майна росіян в Україні. Уже 12 травня Верховна Рада затвердила указ Президента, що розпочинає так звану націоналізацію російських активів в Україні. Зокрема, в перелік майна та активів, що підлягають націоналізації може потрапити група «Виойл» Віктора Пономарчука.

Аби уникнути санкцій та зберегти свої активи в Україні Пономарчук, як ми повідомляли раніше, змінив громадянство на кіпрське. Пономарчук ніколи не приховував факту, як свого проживання в Москві, так і всієї своєї сім’ї, про що він відверто у 2015 році розповів виданню Landlord. Для зручності ведення бізнесу очолювана Пономарчуком компанія Vioil має російський офіс у престижному Хамовнинському районі Москви на вулиці Великий Знам’янський провулок, 1/1 про що вказано в московському адресному довіднику.

Факт спочатку російського громадянства Пономарчука підтверджується даними, які наводить аналітична служба StockWorld.com.ua, яка звертає увагу на те, що на сайті Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку знаходяться дані кампанії ТОВ «Віойл-Інвест», де кінцевим власником був громадянин Росії — Пономарчук Віктор

Exit mobile version