368.media

Нардеп Бойко володіє низкою енергокомпаній через кіпрський офшор

RC Natural Resources Fund з Кайманових островів згадується у звітах кіпрських аудиторів як засновник компанії, яка володіє кількома енергопідприємствами в Україні. Усі ці енергоактиви здавна неофіційно пов’язують з нардепом від ОПЗЖ Юрієм Бойком, а один з них у 2020 році офіційно перейшов у власність його старшого сина. Про це йдеться у Bihus.Info.

Офшор аудитори називають засновником кіпрської фірми San Posidanius Investments Limited. Хоча в офіційних витягах з комерційного реєстру Кіпру і в українському реєстрі її засновником фігурує юрист Рубен Захарян.

Кіпрська San Posidanius також володіє низкою енергоактивів в Україні:

75% акций «Волиньобленерго» (з 2020-го року акції переписані на інвестфонд старшого сина Юрія Бойка Анатолія Бойко, партнер – Костянтин Григоришин. Станом на кінець 2020 року інвестфонд сина Бойка «ОНІКС» мав неоплачену заборгованість у 105 млн грн перед кіпрською San Posidanius за акції обленерго, – сказано в аудиторському звіті фонду за 2020 рік).
100% Харківської ТЭЦ-5,
100% «КЗР Петролеум» (газові родовища в Україні),
50% «Азов Петролеум Ллс» (газові родовища в Україні, володіє через ITSH Holding GmbH, партнер – Вадим Новинський).

Крім того, San Posidanius Investments Limited володіє: 50% компанії Beklentsa Management Ltd (Британські Віргінські острови), 50%  австрійської компанії ITSH Holding GmbH, 99% австрійської Itons Holding GmbH (у 2019 почала ліквідацію) та раніше володіла 99% української фірми «Укрістгаз» (нині ліквідована).

Усі згадані українські енергоактиви, що записані на кіпрську San Posidanius Investments Limited, і раніше неофіційно пов’язували з Юрієм Бойко. Але він ніколи не декларував ці активи як власні попри вимоги закону.

Якщо австрійський юрист Рубен Захарян насправді діє в інтересах фонду з Кайманових островів, як пишуть кіпрські аудитори, це означає, що Юрій Бойко може мати стосунок і до острівного офшору.

Компанія «RC Natural Resources Fund» створена на Кайманових островах у 2011 році. В той час Юрій Бойко був міністром енергетики за Януковича. Директорами фонду зазначені Michail Mavropoulos Stoliarenko, Michael Halsey і JTC Directors (Cayman) Limited. Публічне розкриття бенефіціарів компаній на Кайманових островах відсутнє.

У попередні роки родина Бойко звела великі маєтки під Києвом (в Іванковичах, у Гнідині і на дамбі Київського водосховища). Крім того, у 2020 р. дружина Бойка придбала понад 50 га землі під Києвом. Усе це на фоні відсутності в Бойка офіційних бізнес-активів.

На його дружині є лише київська компанія «Столична нерухомість», яка володіє 600 кв м в Києві і здає їх в оренду (в останній публічній декларації політика також присутні акції заводу в окупованому Луганську і кілька акцій «Укрнафти»).

Сам Бойко роками користується послугами охоронців і авто супроводу, які також ніколи не декларував.

Нагадаємо, на третій день повномасштабного вторгнення росії в Україну Юрій Бойко вмикався в ефір російського пропагандиста Соловйова. Вони обговорювали тезу Соловйова про те, що «Росія не стріляє по житловим кварталам України» на фоні відео із влучанням у житлові квартали. Юрій Бойко не заперечив тверджень пропагандиста, а навпаки іронізував над українськими медіа.

Дружина Бойка не позбавилася квартири в центрі Москви навіть після окупації росією частини України. Щонайменше до 2018 р. дружина Бойка продовжувала отримувати зарплату в рублях від трубного бізнеса росіянина Мирона Горіловського, який пізніше отримав багатомільярдні підряди на проекти в окупованому Криму.

Exit mobile version