368.media

Віцепрезидент Торгово-промислової палати веде будівництво впритул до нацпарку «Голосіївський»

У Києві віцепрезидент Торгово-промислової палати України (Ukrainian CCI) веде будівництво двох  24-поверхових житлових будинки впритул до національного природного парку «Голосіївський».

Землю з 2005 року орендує ТОВ «МЖК «Оболонь». Це фірма ексочільника Оболонської РДА Василя Антонова та його брата Олександра. У 2020 році народний депутат Гео Лерос (позафракційний) повідомляв, що Василь Антонов має близькі стосунки з одіозним бізнесменом Денисом Комарницьким, якого громадськість називає «смотрящим по Києву».

Гаражі знесли

Суборендарем виступає ТОВ «Голосіївські вежі».  Частиною компанії через «БК «Будгарант Інвест» володіє віцепрезидент Торгово-промислової палати Ростислав Коробка.

Зведення багатоповерхівок заплановане на ділянці між будинками №9 і №11 на вул. Генерала Родимцева (8000000000:79:301:0013). Цільове призначення ділянки змінили незаконно, а гаражі місцевих просто знесли.

Мешканці району вважають, що в результаті цього будівництва можуть бути пошкоджені сусідні будівлі. Також проведення цих робіт є ризикованим через близьке залягання ґрунтових вод. Забудовники також демонтують місцеву архітектурну пам’ятку – водонапірну башту 1955 року.

Ексчлен громадської ради при Державній екологічній інспекції Михайло Макаренко на своїй сторінці у Facebook повідомив, що проведення будівельних робіт може пошкодити сусідні житлові будинки. Відстань від будівельного паркану до стін старої забудови менш як 20 м, хоча потрібно мінімум 50! Він також зазначив, що ділянка будівництва має складні геологічні умови, зокрема – на ній зафіксовані близьке залягання ґрунтових вод та пливуни.

Таємнича вантажівка

Підрядником незаконної забудови вибрали ТОВ «СітіБуд». Наприкінці вересня на територію заїхав КАМАЗ із наліпками ЗСУ та перепусткою Нацгвардії на лобовому склі. На автівці привезли будівельні матеріали та встановили паркан. Місцеві викликали військову прокуратуру, щоб з’ясувати обставини. Однак по приїзду військових водій вантажівки зник. Евакуювати машину не змогли, бо для цього не було потрібних ресурсів та часу. Згодом вантажівка зникла.

Варя розповідає, що компанія «Голосіївські вежі», встановивши паркан, захопила шматок прибудинкової території сусідніх будинків прибирання якої оплачується його жителями. Мешканці написали скаргу, тому тимчасово картку на порушення благоустрою припинили (дає можливість виконувати будівельні та земельні роботи з порушення благоустрою міста, зокрема зводити паркан).

Компанію Коробка зареєстрував в червні 2021 року. Директором є Віктор Горбай, засновниками – ТОВ «БК «Гарант-Інвест» (кінцевий бенефіціар – киянин Ростислав Коробка) і ТОВ «КУА «Сіті Ессет Менеджмент» (кінцеві бенефіціари – мешканці Києва Віталій Карпюк і Костянтин Шарай), а також мешканець села Свидівок Черкаської області Олександр Телефус.

Кредити

«Сіті Ессет Менеджмент» – є компанією, яка надає забудовникам послуги з фінансування будівництва об’єктів житлової нерухомості через залучення коштів фізичних та юридичних осіб. Тобто, виступає посередником між тими, у кого є земля для будівництва, і тими, хто має кошти на проведення таких робіт. Серед клієнтів, варто згадати ПАО «ЗНВКІФ «Геос-Глорія» – компанії, що залучала гроші фізосіб для будівництва ЖК «Глорія парк» Цей житловий комплекс є проєктом девелопера Geos, який де-факто контролюється ексначальником департаменту будівництва та житлового забезпечення КМДА (1996-2010 рр.) Михайлом Голицею та його зятем, депутатом Київради VII та VIII скликань (обирався від «УДАР» та «Солідарності») Миколою Негричем.

Парк «Голосіївський» створили у 2007 році, а 2019-му прийняли положення про охоронні зони національного природного парку. Згідно з яким заборонено проводити будівельні роботи ближче 250 метрів до меж парку. Ділянка ж розташована впритул до парку, у двадцяти метрах.  Все це відбувається через корупцію місцевої влади, бо кордони НПП «Голосіївський» офіційно не встановлені, адже Київська міськдержадміністрація (КМДА), протягом півтора десятиліття з моменту створення цього нацпарку, так і не розробила документацію із землеустрою, не встановила та не внесла межі тисяч гектар зелених насаджень у натуру.

Редакція звертається до ДБР та Нацполіції з метою розслідування недбалості посадовців КМДА та корумпованого Коробки, що до зловживань які ведуть до соціальної напруги та незаконної забудови підчас війни.

Exit mobile version