368.media

Кабмін підтвердив державну гарантію боргів ДПЗКУ перед кітайцями

Уряд підтвердив державну гарантію щодо виконання боргових зобов`язань за кредитом на 1,5 млрд доларів, залученим АТ «Державна продовольчо-зернова корпорація» (ДПЗКУ) від Експортно-імпортного банку Китаю.

Державна гарантія забезпечує виконання боргових зобов`язань за  кредитом із урахуванням змін, визначених правочином, які стосуються, зокрема, відстрочення погашення кредиту та виплати відсотків за ним, а також капіталізації нарахованих відсотків у зв`язку з відстроченням їх виплати.

Згідно з ним, у зв`язку із збільшенням обсягу зобов`язань за результатами здійсненого правочину Мінфіну доручено при підготовці проєкту держбюджету на відповідний рік збільшити відповідним чином обсяг зобов`язань ДПЗКУ за кредитом.

Як повідомлялося, ДПЗКУ у 2012 році уклало договори на отримання двох кредитів з Експортно-імпортним банком Китаю на фінансування закупівлі зернових в Україні для їхнього експорту до КНР. За першим кредитним договором вибірку коштів було здійснено у повному обсязі наприкінці 2012 року, другий кредит не було відкрито.

У зв`язку з поганим фінансовим станом ДПЗКУ платіж у 96,4 млн доларів, що припадає на 21 січня цього року, переважно був здійснений за рахунок Мінфіну, який перерахував у рахунок держгарантії $87,6 млн, тоді як сама корпорація – лише 8,8 млн доларів. Ще до наступу наступного платежу, термін якого припадав на 21 липня, сторони розпочали переговори щодо можливості реструктуризації кредиту.

За даними Мінфіну, борг ДПЗКУ перед державою щодо держгарантії на початок жовтня цього року становив 87,66 млн доларів, додатково Мінфін нарахував 373,5 млн гривень пені.

На кінець жовтня цього року гарантований борг держави за кредитом Експортно-імпортного банку Китаю становив 0,83 млрд доларів.

Правоохоронні органи в ході розслідування дій попереднього керівництва держкорпорації встановили випадки експорту держкомпанією сільгоспкультур компаніям-нерезидентам за заниженими цінами, які призвели у 2021 році до збитків у розмірі близько 1 млрд гривень.

Міністерство економіки під час аналізу діяльності ДПЗКУ після цієї події встановило, що низька якість роботи менеджменту корпорації ускладнює виконання нею зобов`язань за договорами, у зв`язку з чим ініціювало створення робочої групи для трансформації ДПЗКУ у прозору та ефективну компанію.

Exit mobile version