368.media

У Чернівцях підрядника, який поставляв неякісне вершкове масло до дитсадків, засудили за шахрайство

У Чернівцях підрядника, який поставляв неякісне вершкове масло до дитсадків, визнали винним у шахрайстві. Про це редакція 368.media   дізналася з вироку  Шевченківського райсуду по  ч.2 ст. 190 КК.

співвласнік та ексдиректора ТзОВ «Фреш Груп» Бориса Ткача винним у шахрайстві.

У 2018 році управління освіти міськради уклало договір з фірмою на поставку 1,33 тонни  масла вершкового у дошкільні навчальні заклади на суму 150 тис. гривень. У товарі, що поставлявся під виглядом масла вершкового «Селянське», було виявлено різної кількості жири немолочного походження, що не відповідає вимогам ДСТУ і вимогам до харчування дітей.

У судовому засіданні підприємець пояснив, що з 2011-го співпрацював з управлінням освіти і завжди постачав якісні харчі. У 2018 році він запропонував дитсадкам масло вершкове 73% жирності ТМ «Фермерські традиції». Виробник  ТОВ «Рихальський завод сухого молока» за кілька місяців повідомив, що не може далі відвантажувати це масло через сезонний дефіцит продукції. Щоб замінити виробника, він усно повідомив управління освіти. Подальше підписання та оплата накладних на масло іншого виробника ним сприймалося як згода на заміну товару.

Обвинувачений співвласнік та ексдиректор ТзОВ «Фреш Груп» Борис Ткач говорив, що продав масло  виробництва ПрАТ «Миколаївмолпром», єдиним постачальником якого було ТзОВ «Торгівельний Дім «Танір».  Підприємець переконував суд, що не знав про погану якість товару. Мовляв, орієнтувався на етикетки на ящиках і сертифікати якості. Його ж компанія не мала обов’язку досліджувати хімічний склад кожної партії масла і раніше не отримувала жодної претензії від управління освіти або директорів дитсадків.

В суді підприємець не зміг підтвердити походження «масла». Відповідно, до документів від ТД «Танір» він отримував інший товар – масло Преміум 73%, якого не знайшли в жодному із дитсадків.

Під час обшуків на складах підприємця виявлено вісім упаковок масла виробника ПрАТ «Миколаївмолпром» по 10 кг, яке знаходилось окремо від усього товару та було нібито сховане. Будь-яких документів про отримання партії масла вершкового «Селянське», 72,5 % «Фреш Груп» від заводу виробника чи іншого постачальника не було надано. Тому взагалі не підтверджено, що це «масло» виготовляв «Миколаївмолпром».

Відповідно до висновку судової експертизи харчових продуктів, товар не можна ідентифікувати як масло солодковершкове та необхідно вважати фальсифікатом і неможливо провести товарознавчу експертизу, оскільки не встановлено, що це за продукт.

Суд констатує, що чоловік вину не визнав, не розкаявся та не сприяв розкриттю злочину і раніше до кримінальної відповідальності не притягувався. Враховується, його молодий вік, наявність сім’ї і утримання неповнолітньої дитини (зі слів обвинуваченого), позитивну характеристику за місцем проживання, зайняття суспільно корисною працею.

Відтак підприємця за шахрайство засудили до 1 року позбавлення волі зі звільненням із випробуванням на той самий строк. Він повинен відшкодувати 150 тис. гривень управлінню освіти Чернівецької міської ради. Крім того, погасити витрати на експертизи в 38 тис. гривень.

Exit mobile version