368.media

Екснардеп Дашутін з білорусами незаконно побудував бізнеспарк у Києві

Екснардеп Григорій Дашутін, підозрюваний у постачанні енергозберігаючого обладнання для російського військово-промислового комплексу та об’єктів критичної інфраструктури, спільно з білорусами незаконно будував бізнес-центр Dominion business park в Києві. Про це редакція 368.media дізналась з аналізу бізнес-діяльності політика.

Григорій Дашутін був депутатом Верховної ради  III-IV скликань у 1998-2006 роках. За часів роботи в Раді Дашутін по черзі перебував у фракціях «Трудової України» Сергія Тігіпка, у СПУ та інших. У 2012 році Григорій Дашутін очолив громадську організацію «Федерація роботодавців-машинобудівників», яка об’єднала близько 300 підприємств галузі. Федерація входить до Всеукраїнської федерації роботодавців, яку очолює Дмитро Фірташ. Відомо, що з 1997 року Григорій Дашутін керував ТОВ «Концерн «Укрросметал». У 2010 році підприємство змінило форму власності. ПрАТ «Укрроссметал» має кілька співзасновників. Це – Орловський сталеливарний завод з російського міста Орел, українсько-білоруське підприємство «Укртехносинтез», а також дружина Дашутіна. Однак у 2015 році російські власники формально вийшли зі структури власності. В цілому, «Укрроссметал» об’єднує кілька підприємств в Україні, Росії, Казахстані та Білорусі, що виготовляють промислове обладнання та техніку: ТОВ «Укртехносинтез», ТОВ «Науково-виробниче акціонерне товариство ВНДІкомпресормаш», АТ «Полтавський турбомеханічний завод», ПАТ «Глухівський завод» «Електропанель», підприємство «Гомелькомпресормаш», а також спільне підприємство ТОВ «Орелкомпресормаш», яке є офіційним представником концерну в Росії і має там 9 філій. На сьогодні Григорій Дашутін володіє спільно з дружиною Раїсою Дашутіною, сином Артемом та дочкою Вікторією Дашутіною, численими компаніями у сферах нерухомості, виробництва електроенергії та приладобудування. Головним активом групи компаній родини є концерн «Нікмас» — багатопрофільна інжинірингова інноваційно-промислова компанія, яка об’єднує ряд підприємств, що займаються виробництвом устаткування для промисловості та енергетики, запасних частин до нього, а також обслуговування цієї техніки. Зокрема сюди входять виробник помп та компресорів ПАТ «ВНДІ компресормаш», ПАТ «Глухівський завод «Електропанель» — виробник електророзподільчої та контрольної апаратури, ПАТ «Укрросметал» — котра спеціалізується на оренді та експлуатації нерухомості, холдингова компанія «Нікмас інжинірінг» та інші.

У 2011 році Будівництво бізнес-центру Dominion business park у Солом’янському районі столиці визнано незаконним. Будівництво здійснювало ПАТ «Київський дослідний ремонтно-механічний завод». Вищий адміністративний суд України визнав правомірним накладення штрафу Держархбудінспекцією на суму 450,6 тис. гривень за недостовірні відомості у поданих деклараціях та самовільну експлуатацію об’єкта по вул. Ушинського, 40 у Києві. Варто зазначити, до списку співзасновників ТОВ «Домініон Бізнес Центр» входить депутат 4-го скликання ВР від Народної партії України Микола Нощенко, який свого часу входив із Григорієм Дашутіним до фракції «Трудової України». Він також є засновником ТОВ «Укртехносинтез». Ще один співзасновник бізнес-центру Ганна Фесенко у відкритих джерелах позначена як бухгалтер підприємства «Укрроссметал».

Павло Жарков та Григорій Кирик, які перебувають у списку співзасновників ТОВ «Домініон Бізнес Центр», є, відповідно, першим віце-президентом та президентом «Укрросметалу». Також Григорій Кирик був депутатом Сумської обласної ради 5-го скликання. Керівник «Домініон Бізнес Парк», Владислав Сідличенко, був представником кандидата Григорія Дашутіна на парламентських виборах у 2012 році по округу №162, коли той балотувався до парламенту від Партії регіонів. Також він має відношення до бізнесових структур екс-нардепа, зокрема, перебував у складі правління ПАТ «Науково-виробниче акціонерне товариство «ВНДІ компресормаш». Також у списку співзасновників «Домініон Бізнес парк» — мешканки Сум Тетяна Власенко та Ніна Гузєєва. Друга, може бути  родичкою колишньому віце-президенту концерну «Укрроссметал» Петру Гузєєву. На сьогодні у переліку засновників ТОВ «Домініон Бізнес парк» є ТОВ «ДА4», Ганна Галицька, Тетяна Власенко, Павло Жарков, Світлана Веремєєва. При цьому, кінцевими бенефіціарними власниками залишаються Григорій Дашутін та його родина.

Нагадаємо, 23 листопада 2022 року Державне бюро розслідувань повідомило про блокування роботи українського концерну, який продовжив забезпечувати російський ВПК навіть після вторгнення та арешт майна на 1 млрд гривень.

Встановлено, що промислово-інноваційна група компаній родини колишнього народного депутата  з 2014 року забезпечувала держпідприємства рф високоефективним та енергозберігаючим обладнанням, необхідним для сталого функціонування нафтогазовидобувних, гірничих, металургійних, хімічних, вугільних, транспортних підприємств. Примітно, що серед них були структури оборонно-промислового комплексу країни-агресора. Концерн займав друге місце у поставках продукції для російських компаній, експортуючи 95% виробленої в Україні продукції. Після повномасштабного вторгнення російської федерації, власники продовжили співпрацю з агресором, налагодивши постачання через підконтрольні іноземні та російські фірми-прокладки. Саме ці компанії відправляли «замовлення» українському виробнику нібито для потреб третьої сторони з країни-посередника.

З 24 лютого 2022 року за цією схемою до рф поставлено комплектуючих щонайменше на 190 млн гривень. Серед клінтів концерну були АТ «БПТ «Сибприбормаш», АТ «Смоленський авіаційний завод», АТ «Міаський машибудівний завод», АТ «Федеральна пасажирська компанія», ПАТ «Сахаліненерго», АТ «Кузбассенерго» та інші. В ході обшуків в одного з керівників заводу та його дружини знайшли паспорти громадян рф. Ймовірно йдеться про Григорія Дашутіна та його дружину Раїсу. Також було вилучене листування фігурантів у «месенджерах», з виправданням російської агресії на кшталт «бедные русские, их довели и вынудили», «Украину до конца 2023 заберет РФ» тощо.

Exit mobile version