368.media

Справу розкрадання коштів на створенні системи управління військами передали НАБУ

НАБУ передали розслідування справи щодо розкрадання коштів, вчинене військовими та посадовими особами під час виконання дослідно-конструкторських робіт «Дзвін-АС».  Про це повідомив нардеп «Голосу» Ярослав Юрчишин.

Йдеться про оборудки із системою автоматизованого управління військом, на яку в Міноборони витратили чотири роки та 600 млн гривень. Її суть полягала у створенні автоматизованої системи центру оперативного керівництва ЗСУ. Але у неї було стільки вад і проблем, що її впровадження в армії на той час було визнано недоцільним і неможливим.

Нещодавно міністр оборони взагалі прозвітував парламенту про завершення циклу державних випробувань автоматизованої системи управління стратегічного рівня «Дзвін-АС» та підготовку системи для постановки на постачання. Юрчишин

Редакція 368.media   у 2021 році писала про цю корупційну схему, яку викрили посадовці Держаудитслужби. Подробиці можете прочитати тут.

Нагадаємо, договір із «Еверест Лімітед» Юрія Чубатюка уклали ще в 2016 році. Тоді він передбачав створення Єдиної автоматизованої системи управління ЗСУ за 218 млн грн. Спочатку передбачалось, що фірма лише створить дослідно-конструкторську документацію на систему «Дельта», яку на той час уже почали впроваджувати колишні волонтери на службі армії. Але потім Генштаб вирішив, що фірма напише свою систему і виконає дослідно-конструкторську роботу «Дзвін-АС». За чотири роки кошторис суттєво зріс.

Згідно судового реєстру, СБУ вважала «Айкюжн ІТ» та «Інтекресі Бейз» пов’язаними з «Юкрейніан Електронікс» та «Еверест Лімітед». Остання фірма мала розробити Єдину автоматизовану систему управління ЗСУ «Дзвін-АС» на базі софту «Інтекресі Бейз».

Після виходу програми «Еверест Лімітед» переоформили на «ЮЕй Дефенс» на той час Дмитра Люліна, а потім – на «Інформаційна безпека-Новітні рішення» Юрія Пастухова.

 

Exit mobile version