368.media

Заводи мінеральної води «Моршинська» та «Миргородська» передали в управління АРМА

Шевченківський районний суд Києва за клопотанням ДБР передав в управління АРМА активи «Моршинської» та «Миргородської» разом з торговими марками. Про це редакції 368.media a стало відомо з матеріалів кримінальної справи ч.3 ст.209, ч. 1 ст. 111, ч. 5 ст. 27 ч. 2 ст. 205-1, ч. 2 ст. 200, ч. 3 ст. 358, ч. 2 ст. 205-1, ч. 3 ст. 209, ч. 3 ст. 358, ч. 2 ст. 28 ч. 1 ст. 366, ч. 2 ст. 28 ч. 4 ст. 358, ч. 3 ст. 209, ч. 2 ст. 200, ч. 2,3 ст. 212 КК.

Згідно з матеріалами справи, власники АТ «Альфа-Банк», серед котрих російський олігарх Михайло Фрідман, намагаючись уникнути санкцій та примусового вилучення в Україні активів з рахунків пов`язаних із ними кіпрських компаній ABH Ukraine Limited, Greatford Limited, ABHU Finance PLC, шляхом використання фіктивних правочинів, здійснили дії направленні на легалізацію майна.

Окрім того, у період з 19 серпня 2011 року по 18 лютого 2022 року вони вчинили дії з використанням особистих рахунків у банках російської федерації, а також українського АТ «Альфа-банк», з метою легалізації доходів на суму понад 161 млн гривень.

У матеріалах справи зазначається, що власники «Альфа-банк» без законної на те підстави отримали 28 січня, 18 лютого та 25 лютого 2022 року від держави стабілізаційні кредити на суму понад 5,885 млрд гривень.

Незаконне виведення активів з України та приховування таких активів кіпрськими компаніями, що контролюються санкційними особами, ABH Ukraine Limited, Greatford Limited, ABHU Finance PLC, здійснювалось шляхом перерахування з рахунків відкритих в АТ «Альфа-Банк» коштів на загальні суми 13,64 млн доларів та 1,93 млн євро на рахунки відкриті Fostar Limited та Masline Holdings LTD, на підставі договорів, що містять ознаки фіктивних правочинів, вчинених без наміру створення правових наслідків, які обумовлюються цим правочином.

Слідством встановлено, що власник «Альфа-банк» російський олігарх Михайло Фрідман також володіє компаніями в Україні, які займаються виробництвом і реалізацією питної води та входять до структури «IDS Borjomi International». Зокрема йдеться про ПрАТ «Моршинський завод мінеральних вод «Оскар», ПП «ІВА», ТОВ «Потужність», ТОВ «ІДС Аква сервіс», ПАТ «Індустріальні та дистрибуційні системи», ПрАТ «Миргородський завод мінеральних вод», ДП «Нова.ком».

Вартість загального бізнесу структури IDS Borjomi International в Росії, Україні та Грузії, згідно з інформацією у мережі «Інтернет», складає 1,5 млрд доларів.

Слідчий суддя Шевченківського районного суду Києва задовольнив клопотання ДБР та передав зазначені активи та належні їм торгові марки в управління Національному агентству України з питань виявлення, розшуку та управління активами.

 

Exit mobile version