368.media

Київська міськрада замовила фірмі свого робітника ремонт парку за 30 млн гривень

КО «Київзеленбуд»  замовило фірмі «Євротехнології Груп» ремонт парку у Дарницькому районі за 30 млн гривень. Про це повідомляється у ProZorro.

Йдеться про ремонт парку на Дніпровській набережній у районі затоки Берковщина, який потрібно виконати до кінця року.

У 2020–2021 роках фірма виграла два тендери на благоустрій парку на суму 45 млн гривень. «КиївВлада» звертала увагу, що у 2020 році там був встановлений інформаційний щит, на якому фірма ще до перемоги в тендері значилась генпідрядником. Наприкінці минулого року їй без торгів докинули ще 8 млн гривень. Влітку КМДА повідомила, що парк «Прибережний» відкрили для відвідувачів, але через війну ремонт поки не завершено. Невдовзі, у вересні оголосили нинішні торги.

Нова угода передбачає вхідну групу зі стелами з назвою парку під замовлення за 2,61 млн грн і виготовленого за допомогою 3D-друку мультиплікаційного героя із пінополістиролу та склопластику на металевому каркасі за 384 тис. гривень. Обіцяють влаштувати три дитячі майданчики, мотузковий парк, майданчик під карусель, велопарковки, лави, урни, лежаки, пішохідні та велосипедні доріжки, поливо-зрошувальну мережу, стінку з габіонів, клумби, боларди, паркувальні стовпчики, відеоспостереження, озеленення, освітлення і навігацію. Марки й моделі багатьох товарів у підсумковій відомості ресурсів приховано.

Для участі в тендері вимагався досвід саме на комунальних чи державних об’єктах благоустрою зеленого господарства (створення сучасних об’єктів садово-паркового господарства). Крім того, потрібна була матеріально-технічна база для вирощування посадкового матеріалу або договір зі спеціалізованим субпідрядником. Переможець приніс аналогічні договори із «Київзеленбудом», а також повідомив, що має договір із фірмою-розсадником «Єва Проджект» (Eva LandScape company) Олесі Клюшник.

Директором «Євротехнології Груп» є Пантелеймон Яковець, а її засновником – Роман Говорун. Останній у 2015 році безрезультатно йшов у Київраду від партії «Рух за реформи».

У 2016-2018 роках співзасновником фірми був Тарас Бойправ, який у 2014-2018 роках нею також і керував. Із 2018 року він працював заступником начальника управління капітальних вкладень «Київзеленбуду». У декларації за 2018 рік він вказав, що співволодіє «Євротехнології Груп», у деклараціях за 2019 і 2020 роки ця інформація вже відсутня. Чи працює Бойправ у «Київзеленбуді» зараз, невідомо, адже декларації закриті через війну.

У «Євротехнології Груп» запевняли, що Бойправ «звільнився і забув до нас дорогу». Однак фірма має спільні адресу і номер телефона із «Укрземтехнікою» Ольги Говорун і Надії Бойправ. Остання є матір’ю Тараса Бойправа.

Із 2017 року переможець натендерив 363 млн  гривень, з яких 324 млн гривень  у «Київзеленбуду».

Торік податківці почали кримінальне провадження щодо ухилення від сплати податків. За версією слідства, у 2019-2020 роках службовці «Євротехнології Груп», «Будмонтажсервіс І» і «Промбудмеханізація», діючи умисно в змові з посадовцями «Київзеленбуду» шляхом укладення удаваних правочинів і формування безпідставного податкового кредиту з ПДВ з підприємствами з ознаками фіктивності, ухилились від сплати ПДВ на понад 30 млн гривень.

Єдиним конкурентом була фірма «Буд-Компліт» Оксани Пархомчук на чолі із Сергієм Пархомчуком, причому ніхто не робив кроків під час аукціону. Суперник із 2019 року отримав 90 млн гривень виключно на капремонтах парків і скверів для «Київзеленбуду».

Влітку ДБР отримало доступ до договорів «Київзеленбуду» із «Буд-Компліт» та іншими фірмами щодо парків і скверів. Слідство вважає, що в 2021-2022 роках начальник Відділу супроводження проектів управління капітальних вкладень «Київзеленбуду» умисно в змові з якимись іншими службовими особами «Київзеленбуду», які проводили тендери, контролювали виконання договорів і приймали й оплачували роботи, повторно одержав неправомірну вигоду. Зокрема, за даними ДБР, отримав від «Буд-Компліт» 300 тис грн.

Exit mobile version