368.media

«Нафтогаз» уклав договір на послуги хмарного сервісу на 87,28 млн гривень

Фото: elise.com.ua

Дочірнє підприємство «Нафтогазу України»  уклало угоди з ТОВ «Анте медіам» щодо послуг хмарного сервісу у дата-центрі «Парковий» на 87,28 млн гривень. Про це пишуть «Наші гроші».

Керівник компанії De Novo Максим Агеєв публічно звинуватив «Нафтогаз» у штучному відсіканню від тендеру, хоча вони були  готові запропонувати вигідніші умови. Замовником було дочірнє ТОВ «Нафтогаз Цифрові Технології». Однак через м’яке законодавство «дочка» державного підприємства не вважається замовником у розумінні закону, відтак може проводити закупівлі повністю на свій розсуд, без можливості апеляції до Антимонопольного комітету. Також замовник має право не публікувати жодних даних про свій тендер – ні тендерної документації, ні учасників, ні рішень свого органу по недопуску того чи іншого учасника. Так було і у цьому випадку.

За словами Агеєва, ТОВ «ДЕ Ново» відсікли від тендеру завдяки вимогам до інженерних систем дата центру. Замість того, щоб ставити певні вимоги до якості самого хмарного сервісу, посадовці вимагали аби хмарні послуги на боці підрядника робились за певною технологією. Директор по хмарним технологіям «Де ново» Геннадій Карпов в коментарях вказав на вимогу «безшовного перемикання на резервний ввод». Його компанія забезпечує аналогічний ефект, але іншим способом. Однак формально це не підходить під вимоги замовника, відтак «Де ново» і не могло взяти участь у торгах та запропонувати кращу ціну.

Раніше «Нафтогаз» вже пробував провести таку операцію щодо переходу на хмару дата-центрі «Парковий». У 2020 році інше дочірнє підприємство ДП «Нафтогазбезпека» теж повідсікало всіх учасників, які пропонували послуги деінде. Тоді відсікач був інший – треба було подати сертифікат відповідності про те, що їхнє обладнання/програмно-технічний комплекс підтримують софт Splunk версії не нижче 7.3.Х.

Той тендер в результаті виграло ТОВ «Хостінг-Х», яке виступало посередником до хмарних послуг «Паркового». Однак в результаті скандалу цей тендер було скасовано. Після того підряд отримало «Де ново». Тобто ця компанія була останнім надавачем хмарних послуг для «Нафтогазу», і її зараз не допустили до торгів.

Дата-центр «Парковий» є улюбленим місцем для проведення партійних заходів «Слуги народу». Там партія відкрила свій громадський хаб. Нардеп Максим Єфімов збирався оформити центр на себе, але через репутаційні ризики актив Януковича записали на менеджера Єфімова. А потім все рівно на нардепа.

Він належить ТОВ «Анте Медіам».  Засновниками фірми є народний депутат Максим Єфімов, донеччани Едуард Бондаренко та Віталій Філатов, краматорське ТОВ «КУА АПФ Укрмашінвест», київське ПАТ «ЗНВКІФ «Гратіс» і кіпрська «ДіБі Венче Інвестментс Лтд». Бондаренко керує ПАТ «Донбасенерго» Єфімова. Філатов колись очолював відділ закупівель ДП «Одеський морський торговельний порт». «Гратіс» належить донеччанину Сергію Сухому. «КУА АПФ Укрмашінвест» належить ТОВ «Торговий дім українських машинобудівних заводів» низки краматорчан, яке пов’язують зі структурами Єфімова.

Максим Єфімов у Верховній Раді очолює депутатську групу «Відновлення України». Вона об’єднує колишніх нардепів ОПЗЖ та «Слуги народу» . Та голосує в унісон з правлячою коаліцією, забезпечуючи Офісу президента прийняття необхідних законів.

Exit mobile version