368.media

Суд розірвав корупційний договір НАЗК по оренді обладнання

САП домоглася визнання недійсним договору оренди обладнання для електронного декларування на суму понад 4,3 млн гривень. Про це повідомляє прокуратура.

Господарський суд міста Києва задовольнив позов прокурора САП в інтересах НАЗК про визнання недійсним договору з ТОВ «Алтаюр» від 10 лютого 2017 року на суму понад 4,3 млн гривень про надання послуг оренди обладнання для розгортання системи електронного декларування, укладений між попереднім керівництвом агентства та приватним товариством, як такий, що суперечить інтересам держави та актам цивільного законодавства. Це рішення суду дає можливість НАЗК у судовому порядку повернути ці кошти у розпорядження. Це вже третє аналогічне рішення суду: два з них вже набрали законної сили.

У 2015 році розроблено програмне забезпечення системи електронного декларування в Україні. У 2016 році відповідно до Програми розвитку ООН в Україні укладено Інституційний договір з приватним товариством на послуги оренди обладнання для розгортання системи електронного декларування, вартість яких складала 100 тис. гривент на місяць. Надалі це програмне забезпечення разом з усіма правами інтелектуальної власності, у тому числі виключним правом на володіння, користування та розпорядження, було передано до Національного агентства з питань запобігання корупції.

Упродовж 2017-2019 років Національним агентством було укладено низку договорів про надання послуг з оренди обладнання з вищезгаданим товариством. Проте детективи НАБУ в межах розслідування встановили, що договори укладені на підставі проведення переговорної процедури замість відкритих торгів. З’ясувалося, що колишні посадовці НАЗК не провели аналіз цін на аналогічному ринку та не обрали більш вигідну економічну пропозицію.
На сьогодні у Господарському суді м. Києва на розгляді перебуває ще один аналогічний позов. Загалом САП було подано 4 позови на загальну суму понад 11,6 млн гривень.

Exit mobile version