368.media

РНБО замовила реєстр олігархів у фірми з кримінальними справами

Апарат Ради національної безпеки і оборони замовив фірмі «Айкюжн ІТ» реєстр олігархів вартістю 2,5 млн гривень. Про це повідомляється у ProZorro.

Фірма отримала підряд без конкуренції, оскільки на спрощену закупівлю більше ніхто не прийшов. Вона знизила ціну на 14% відносно очікуваної вартості закупівлі у 2,9 млн гривень. Ми вже неодноразово писали про корупційних шлєйф кримінальних справ, котрий супроводжує компанію.

За даними судового реєстру, СБУ в 2019 році писала податківцям, що вважає «Айкюжн ІТ» та «Інтекресі Бейз» пов’язаними з фірмами «Юкрейніан Електронікс» та «Еверест Лімітед». Остання фірма мала розробити Єдину автоматизовану систему управління ЗСУ «Дзвін-АС».

При цьому «Айкюжн ІТ» було безпосереднім розробником софту системи, який військові аудитори визнали негодним для нормального управління армією та зробленим по дуже завищеним кошторисам. Крім того, фірма та «Інтекресі Бейз» згадувались у кримінальному провадженні щодо закупівель ДП «Національні інформаційні системи» послуг щодо держреєстрів. Вона  раніше була пов’язана з фірмою «Айкюжн», яка фігурувала в справі про розкрадання на інформаційних послугах для Фонду соцстраху та Держслужби зайнятості.

«Айкюжн ІТ» входить у консорціум Intecracy Group з 11 фірмами. Зараз вона належить Олександру Смірнову з Києва та кіпрської Intecracy Venture Ltd, а керує нею Сергій Балашук. Кінцевим бенефіціаром через офшор є киянин Михайло Віговський.

На ту саму кіпрську Intecracy Venture Ltd і Віговського записано інших двох учасників консорціуму – «Інтекресі Бейз» і «Софтлайн ІТ». Першу фірму очолює Євген Гармаш, а другу – Олександр Россол, раніше відомий як директор із розвитку компанії «Софтлайн».

Директор «Айкюжн ІТ» Балашук також керує «Софтлайн-ІТ», яку теж зареєстровано на Intecracy Venture. Її кінцевим бенефіціаром є Станіслав Альпенідзе із Київщини.

«Айкюжн ІТ» та «Інтекресі Бейз» згадуються в кримінальній справі поліції від 2020 року проти посадовців цілої купи органів влади, установ і підприємств. Мовляв, ці посадовці, замовляючи послуги низці фірм, не створили комплексну систему захисту інформації (КСЗІ) з використанням засобів захисту інформації, які пройшли державну експертизу.

Exit mobile version