368.media

Заставу, яку внесли за директора російського комбінату з Дніпропетровської області, передали ЗСУ

Заставу 200 тис. гривень, внесену за директора ТОВ «Демурінський гірничо-збагачувальний комбінат» Дмитра Федаша, перерахували на спеціальний рахунок для ЗСУ. Про це йде мова у матеріалах справи № 72022000220000001

Нагадаємо, в квітні в Бюро економічної безпеки заявили про арешт корпоративних прав Демурінського ГЗК – у справі про ухилення від сплати податків: «Вартість реалізованої продукції було умисно занижено на загальну суму понад 56 млн грн. Це призвело до втрат бюджету у вигляді несплати податку на прибуток у сумі понад 10 млн гривень». Директору і головному бухгалтеру (в одній особі) гірничо-збагачувального комбінату за фактом умисного ухилення від сплати податку на прибуток повідомлено про підозру.

В червні арешт було знято. В серпні у БЕБ заявили про повторний арешт корпоративних прав Демурінського ГЗК. Нещодавно суд продовжив термін досудового розслідування у цій справі (№72022000220000001 від 10.03.2022) до грудня цього року.До директора  застосували запобіжний захід у вигляді застави. В липні заставу змінили на особисте зобовʼязання. Тоді ж і ухвалили рішення перерахувати заставу на потреби ЗСУ.

ТОВ «Демурінський ГЗК» засновано в 2001 році у с. Новоандріївка.  Компанія володіє єдиним дійсним спецдозволом – №2745 на видобування цирконово-рутилово-ільменітових розсипів родовища Вовчанське (Дніпропетровська обл.). Кінцевим бенефіціарним власником  вказаний підсанкційнийгромадянин РФ Михайло Шелков через кіпрську компанію Limpieza Limited. Керівник – Дмитро Федаш (Україна). В жовтні 2022 р. щодо Limpieza Limited і Михайла Шелкова було запроваджено повторні санкції РНБО (Укази Президента Володимира Зеленського №726/2022 і №727/2022 від 19.10.2022).

Слідство підозрює, що Федаш будучи  директором та головним бухгалтером ТОВ «Демурінський ГЗК»,   умисно ухилявся від сплати податків, що входять в систему оподаткування, введених у встановленому законом порядку, вчиненому службовою особою підприємства, незалежно від форми власності, що призвело до фактичного ненадходження до бюджету коштів в особливо великих розмірах, вчиненого за попередньою змовою групою осіб.

Також, досудовим розслідуванням установлено, що у 2021 році на підставі вищезазначених контрактів та угод до них 100% всієї експортованої продукції ТОВ «Демурінський гірничо-збагачувальний комбінат» постачалося на адресу компанії «Osttor Beteiligungs-und Handelsgesellschaft mbH» (Австрія). Разом з тим, транспортування сировини здійснювалося від ТОВ «Демурінський гірничо-збагачувальний комбінат» не на адресу компанії Osttor Beteiligungs-und Handelsgesellschaft mbH», а безпосередньо до вантажоодержувачів, які у переважній більшості є іноземними компаніями, що здійснюють свою діяльність у титановій, хімічній та машинобудівній галузях.

Згідно з даними отриманими від Державної митної служби України, вантажоодержувачами продукції ТОВ «Демурінський гірничо-збагачувальний комбінат» були, в тому числі, підприємства Російської Федерації та Республіки Білорусь, зокрема: «ООО «ЭСАБ, филиал в г. Тюмень» і РФ), «ООО «Магнитогорский электродный завод» (РФ), «LLC «ESAB in Saint- Petersburg» (РФ), «ПАО «Ключевский завод ферросплавов» (РФ), «ООО «Белоярская фабрика асбокартонных изделий» (РФ), «ООО «Компания Мария-Трэйд» (РФ), «АО «Подольские огнеупоры» (РФ), ООО «Судиславский завод сварочных материалов» (РФ), «ООО «Радиал групп регион» (РФ), «ООО «ПК Литпром» (РФ), «ООО «Южный Таможенный Представитель» (РФ), «ООО «Гамма-Сервис» (РФ), «ООО «Торговый Дом Регионпромсервис» (РФ), «ОАО «ЧТПЗ» (РФ), «ООО «Светлогорский завод : варочных электродов» (РБ), «ООО «Оливер» (РБ), «ОАО «Керамин» (РБ) та інші.

Відповідно до інформації Інституту електрозварювання ім. Є.О. Патона Національної академії наук України основними сферами застосування титану, що виробляється з рутилового та ільменітового концентрату, який було експортовано ТОВ «Демурінський ГЗК», є аерокосмічна та військово-морська промисловість.

Exit mobile version