368.media

Коханка голови Дніпропетровської ОВА отримала 1,5 млрд гривень на ремонт доріг в області

Коханка голови Дніпропетровської ОВА Валентина Резніченка виявилась співвласницею компанії, яка від 24 лютого отримала 1,5 млрд гривень на ремонт доріг від обласної влади. Про це пишуть   «Українська правда» та «Слідство».

Отримувачем коштів на ремонт значиться фірма «Будінвест Інжиніринг». Замовник – Дніпропетровська обласна військова адміністрація. Статутний капітал компанії поділений порівну між жителями Дніпра – Яною Хлантою та Павлом Чухном. Жінка — 34-річна професійна спортсменка, майстер спорту з пауерліфтінгу. Зараз вона працює тренеркою у фітнес-клубі Human. Журналісти довели, що вона є коханкою чиновника. Сам Резніченко – неодружений чоловік – згідно з реєстром актів цивільного стану він розлучився із колишньою дружиною ще у 2015 році.

Резніченко та Хланта останніми роками багато разів подорожували разом за кордон. Лише протягом 2020-2021 року вони здійснили щонайменше вісім спільних перельотів. У 2020 році на Різдво злітали в Ригу. У лютому повертались разом із Берліна, проходивши паспортний контроль у Борисполі із різницею у хвилину. У липні 2021 злітали на довгий вікенд у Стамбул. У жовтні того ж року разом полетіли у Мюнхен. Ще двічі одночасно були в одному і тому ж місті: у 2020 році у Відні на День всіх закоханих та у грудні 2021 року у Празі – в день народження Яни, добираючись у ці дві локації різними рейсами.

Вже після початку повномасштабного вторгнення РФ Яна Хланта більше не перетинала кордон разом із Резніченком. Але 4 рази вона виїжджала за межі України сама на автомобілі Kia Sportage. «Схеми» встановили, що власник автомобіля – компанія, яка на 100% належить голові Дніпропетровської ОВА, її назва – «Севент Консалтинг Груп».

Окрім того, саме у цій фірмі Резніченка, Яна Хланта щонайменше протягом 2020-2021 років отримувала зарплату. Виходить, з одного боку, Резніченко, як керівник Дніпропетровської ОВА, перебуваючи на державній посаді, очевидно має вплив на рішення щодо розподілу бюджетних коштів між приватними компаніями-підрядниками. І в цей же час, підряди на найбільші суми отримує компанія, співзасновницею якої є його близька людина, з якою він разом подорожує, якій його ж фірма надає транспорт у користування та сплачувала зарплату.

Окрім Яни Хланти, таку ж частку у структурі власності компанії «Будінвест Інжиніринг» має Павло Чухно. Він – теж представник спортивної сфери. Чухно – віце-президент дніпровського баскетбольного клубу «Прометей». Він – менеджер та партнер дніпровських бізнесменів-братів Володимира та Леоніда Дубинських.

Володимир Дубинський, власне, і володіє баскетбольним клубом «Прометей», яким управляє Павло Чухно. Дружина Чухна – Олена отримувала довіреність на представництво інтересів від матері дітей Володимира Дубинського. Більше того, на сайті БК «Прометей» повідомляється, що генеральний спонсор клубу фірма «Будінвест інжиніринг», найбільший отримувач бюджетних коштів Дніпропетровщини.

 

Справа в тому, що брати Леонід та Володимир Дубинські… вже 10 років перебувають у розшуку ФБР (США). Їхні портрети можна знайти на сайті цієї установи серед розшукуваних американським правосуддям злочинців – за звинуваченням у махінаціях з нерухомістю у Каліфорнії. Таким чином, професійна спортсменка Яна Хланта, та баскетбольний функціонер Павло Чухно, на яких порівну оформлені частки фірми «Будінвест Інжиніринг», схоже, напряму пов’язані з головою ОДА Валентином Резніченком, та розшукуваними бізнесменами братами Дубинськими.

Про виділення рекордних коштів «Будінвест Інжинірінг» та особистий зв’язок із співвласницею цього підрядника, «Схеми» намагалися поспілкуватися безпосередньо із Валентином Резніченком.

Два дні журналісти безуспішно намагалися застати його на робочому місці – в Дніпропетровській обласній адміністрації, телефонували на особистий номер та відправляли повідомлення із проханням про коментар – керівник ОВА так і не відреагував.

Журналісти також навідалися до заміського будинку, яким, згідно з даними місцевих ЗМІ, він користується, але також його там не застали. Редакція направила запит до ОВА на ім’я Резніченка із повним переліком запитань, а також надіслала їх окремо прессекретарю Резніченка.

Бюро економічної безпеки нині веде розслідування, матеріали якого свідчать, що «Будінвест Інжиніринг», серед інших дніпропетровських підрядників, спрямовувала частину коштів на «підставну» фірму – тобто з ознаками фіктивності. Ключові субпідрядники, з якими співпрацює фірма «Будінвест» – а це, зокрема, ТОВ «БНМ», ТОВ «ДЗМК», ТОВ «Максі-буд плюс» – за документами не закуповують матеріалів для дорожних робіт у таких обсягах, в яких продають їх «Будінвесту».

Один із прикладів – це фірма «БНМ» зі статутним капіталом у 5 тис. гривень. За весь 2022 рік року вона купила у своїх контрагентів загалом всього 1300 тонн піску, щебеню та щебнево-піщаної суміші. А ось продала цих же будматеріалів у майже сто разів більше – загалом понад 100 тис. тонн.

Друга схема, яка випливає із дослідження фінансово-господарської діяльності «Будінвесту» – це суттєве зростання ціни на будівельні матеріали на шляху від виробника до державного контракту. Наприклад, після початку вторгнення головний підрядник Дніпропетровської ОВА здійснив дві великі закупівлі – загально близько 2 тисяч тонн щебеню, який використовується у будівництві та ремонті доріг. В одному випадку «Будінвест» заплатив фірмі «Максі-буд плюс» 1258 гривень за тонну, в іншому ще більше – 1466 гривень за тонну. Втім аналіз журналістів виявив, що в цей же період «Максі-буд плюс» купувала саме такий тип щебеню у виробників щонайменше у 6 разів дешевше – за 185 та 233 гривні за тонну. Тобто, виходить, «Максі-буд плюс» перепродала щебень «Будінвесту» за ціною, завищеною у декілька разів, і це, очевидно мало вплив на кінцеву вартість контракту для держави.

Окрім того, торік податкова служба визнала «Максі-буд Плюс» «ризиковим платником податків», зокрема, через те, що на фірмі з мільйонними виторгами (приміром, понад 300 млн грн тільки за період повномасштабного вторгнення) працює одна людина. Правда, потім через суд першої інстанції фірма ці претензії «відбила», а згодом перемогла податківців як в апеляції, так і в касації – через порушення ними процедурних моментів — пропустили терміни оскарження.

Нагадаємо, що курує ці корупційні схеми Юрій Голик. Оскільки Голик де-юре немає жодної офіційної посади, але де-факто глибоко залучений у ці процеси – у ЗМІ його зазвичай називають «куратором» «Великого будівництва». Сам він себе характеризує як «консультант» президентського проєкту.

Тепер же він так само інтегрований у процеси відбудови інфраструктури України та, наприклад, супроводжує Кирила Тимошенка під час поїздок у постраждалі регіони. Резніченко та Голик – давні соратники. Вони перетнулися ще в двохтисячних, коли Валентин Резніченко був віце-президентом медіахолдингу УМХ Бориса Ложкіна, а Юрій Голик – очолював рекламний напрямок холдингу на Луганщині. Коли президент Петро Порошенко призначив Резніченка керувати Запорізькою областю, Голик став його радником.

 

Exit mobile version