368.media

Порт «Южний» за 5 млн гривень придбав дизпаливо у фігуранта кримінальних справ

ДП «МТП «Южний» продовжує активно співпрацювати з компанією ТОВ «Кворум-Нафта», що фігурує у кримінальних справах, підписавши черговий контракт на 4,67 млн гривень. Про це виданню 368.media  стало відомо з інформації на порталі ProZorro.

За результатами відкритих торгів 26 жовтня, щодо закупівлі 75 тонн дизельного палива, порт «Южний» підписав договір з компанією ТОВ «Кворум-Нафта». Термін постачання придбаного палива – 30 листопада.

Єдиним суперником на торгах була компанія ТОВ «Пейд», що запропонувало ціну на 100 гривень більшу.

Варто зазначити, ТОВ «Кворум-Нафта» практикує підвищення ціни вже після укладання договору коштом додаткових угод. Ця схема дозволяє постачальникам зменшувати вартість до економічно невигідної й, таким чином, обходити конкурентів, а потім, за рахунок додаткових угод завищувати його вартість і, залишаючись у рамках закріпленої договором загальної вартості, постачати його на підприємство в меншому обсязі за обумовлений початковим договором.

ТОВ «Кворум-Нафта», наприклад, фігурує із саме такою схемою у кримінальному провадженні за ч. 4 ст. 191 КК від жовтня 2017 року. Компанію та чиновників Херсонського порту запідозрили у змові та розкраданні бюджетних коштів — уклавши на початку 2017-го року два договори, вони коштом додаткових угод підвищили вартість палива більш ніж на чверть, завдавши збитків бюджету на 370,5 тисяч гривень.

Варто зазначити, що ТОВ «Кворум-Нафта» користується популярністю у відомої корупційними схемами адміністрації порту «Южний». З портом воно почало працювати після приходу туди на посаду голови Олександра Олійника.  Станом на жовтень компанія підписала з «Южним» 20 договорів на суму 72 млн гривень.

Фірма офіційно зареєстрована в Миколаєві, а її кінцевим бенефіціаром є мешканець цього міста Валерій Бабаріка та Ігорю Кльован. Його дружина — депутат Миколаївської міськради від ЄС. Раніше аналітична система YouControl пов’язувала компанію з групою компаній «Орексим» випускника Академії СБУ бізнесмена Юрія Будника та його бізнес-партнера Діани Малиновської. В свою чергу, групу контролює екс-нардеп Борис Козирь.

Своєю чергою ТОВ «Пейд», котра нещодавно підписала контракт на 11,75 млн гривень з ДП «Адміністрація морських портів України», належить Мусліму Кєлоєву, сину голови Одеської обласної організації «Діаспора чеченського народу» Мусі Кєлоєву.

Муслім Келоєв давно працює на ринку нафтопродуктів, як і його брат Мурад, який згадувався у ЗМІ як власник компанії «Тандем-0йл», яка займалася багатомільйонними постачаннями нафтопродуктів морським портам Одеси.

Exit mobile version