368.media

Бізнесмен, діяльність якого розслідує НАБУ, хоче розробляти вугільні родовища ЄС

Виталий Кропачев

Вугільний олігарх Віталій Кропачов, фірми котрого фігурують розслідуваннях НАБУ та поліції щодо відмивання коштів та організації незаконної схеми постачання вугілля з окупованих територій, готує чергову «схему», тепер уже пов’язану з видобутком вугілля на розконсервованих родовищах у Європі. Про це редакція 368.media   дізналася, аналізуючи останні публікації у мережі.

Так, пан Кропачов розмістив у ряді популярних телеграм-каналах новини, що він має пріоритет у розробці вугільних родовищ ЄС.  Зокрема, Франція, Бельгія та Німеччина з метою зменшення залежності від російського газу та диверсифікації ризиків заявили про рішення розконсервувати вугільні родовища Валонії (Бельгія), Рурської області (Німеччина), Гранд-Ест (Франція).  Знаковим є той факт, що за інформацією з оточення комісара з енергетики Європейської комісії Сімсона Кадрі, пріоритет у розробці буде відданий українським кампаніям, зокрема, корпорації «Укрдонінвест» Віталія Кропачова. Зазначається, Кропачов, у партнерстві з низкою Китайських виробників гірничошахтного устаткування запропонував найбільш конкурентні умови.

Проте ця інформація є маніпулятивною.  Компанія Кропачова «Укрдонінвест» є фігурантом кримінальної справи   № 42021100000000002 про ухилення від сплати податків. Згідно з кримінальною справою від 11 січня 2021 року службові особи ТОВ «Укрдонінвест», ТОВ «Шахтарськтранс», ПрАТ «Маршал 7» організували схему по ухиленню від сплати податків в особливо великих розмірах. Зокрема, шляхом операцій з цінними паперами, що мають ознаки маніпулювання та фондовій біржі.

За версією слідства отримані цінні папери, вартість яких «штучно» завищена, використовуються організаторами злочинної діяльності для вчинення фінансових операцій з коштами, що передувало легалізації доходів. Дані маніпуляції призводять до необґрунтованого завищення цін на цінні папери та збільшення капіталізації підконтрольних емітентів з ознаками фіктивності, що дає змогу використовувати зазначені цінні папери як інструмент в протиправних схемах по мінімізації податкового навантаження, ухилення від сплати податків та подальшої легалізації грошових коштів, одержаних злочинним шляхом.

Додамо, що минулого року НАБУ передало справу щодо махінацій компаній Кропачова до суду.

Слід нагадати, що з китайськими партнерами Кропачов уже фігурує у низці кримінальних справ, про котрі ми повідомляли раніше. Так головне слідче управління Нацполіції отримало з ДБР справу про розтрату під час проведення держзакупівель ДП «Мирноградвугілля» обладнання у ТОВ «Сані Україна», яку контролює скандальний бізнесмен Віталій Кропачов. Згідно з матеріалами слідства ДП «Мирноградвугілля» під час двох тендерів підписало контракти на загальну суму 27,68 млн гривень з «Сані Україна» про постачання підйомно-транспортного обладнання для вугільної шахти.

Пізніше з’ясувалося, що обладнання, поставлене компанією, не підходить під гірничо-геологічні умови. Габарити вироблення менші, ніж габарити перевантажувача SZZ 630/132 і рухомі пристрої стрічкового конвеєра типу PZY 2300, що не дозволяє їх використовувати в таких умовах. Фіктивними конкурентами «Сані Україна» були компанії «Торентс» та «Візарремпром», «Маркленд», «Техенергомаш-РВ». Ці компанії не надали підтвердження виконання аналогічних договорів у минулому. Вартість обладнання, що поставляється, в середньому, приблизно на 30-40% перевищувала його реальну ринкову ціну — різницю учасники схеми ділили між собою. В свою чергу, Sany Ukraine була офіційним ділером китайської машинобудівної корпорації Sany Group.

 

Нагадаємо, що Кропачов також придбав телеканал загиблого нардепа-колаборанта з Херсонщини Олексія Ковальова. У жовтні Національна рада з питань телебачення та радіомовлення України переоформила ліцензію ТОВ «Корона Санрайс», якій належала ліцензія «4 каналу». При переоформленні ліцензії компанія змінила логотип і тепер називатиметься «Так TV». Таку ж назву має супутниковий канал Віталія Кропачова.

Бізнесмен у 2019 році купив канал «Так TV» у співвласника «Коледжу преси та телебачення» Гліба Головченка. Цей канал має супутникову ліцензію, чинну з 2019 року, оформлену на компанію ТОВ «Так ТВ центр плюс». У цьому ж році Кропачов намагався реанімувати канал ТВі разом із польськими партнерами Millstone and Co на чолі з топменеджером Варшавської фондової біржі Робертом Квятковським.

Exit mobile version