368.media

«Укргідроенерго» витратить 35 млрд гривень на добудову Дністровської ГАЕС

ПрАТ «Укргідроенерго» 30 вересня замовило консорціуму «НВО «Укргідроенергобуд» добудову першої черги та будівництво третьої черги Дністровської ГАЕС за 35,49 млрд гривень. Про це повідомляється у ProZorro.

Будівництво третьої черги у складі гідроагрегатів №5-7 до кінця 2028 року обійдеться у 28,79 млрд гривень. Із них на обладнання піде 17,53 млрд, а на роботи — 11,26 млрд гривень. Договір дозволяє виплату підряднику авансів до 50% вартості будівельних матеріалів та основного гідросилового обладнання, а також до 100% вартості обладнання та виробів.

Добудова першої черги у складі гідроагрегатів №1-3 до кінця 2026 року коштуватиме 6,70 млрд грн. Із яких на роботи припадає 6,31 млрд , а на обладнання — 380,42 млн гривень. У цьому випадку можливі аванси до 80% вартості будматеріалів, обладнання та виробів.

Закупівлі провели за переговорною процедурою через відсутність конкуренції з технічних причин. В обґрунтуваннях сказано, що «Укргідроенергобуд» виграв торги щодо першої черги станції в 2011 році. Потім із ним укладали угоди за переговорними процедурами. Наразі концерн будує одночасно першу й другу черги, що дозволяє виконувати пов’язані між собою технологічно та сумісні будівельні роботи, а тепер почне ще й третю чергу. Як стверджує замовник, заміна підрядника унеможливить одночасне виконання сумісних і пов’язаних робіт по всіх трьох чергах, що може погіршити якість робіт і сповільнити їх виконання. За його словами, будівельний майданчик неможливо розділити на черги, бо багато конструктивів пов’язані між собою (наприклад, підвідний і відвідний водоводи). Отже, нині немає конкуренції серед будівельних організацій, які б могли виконати всі роботи і взяти на себе гарантійні зобов’язання по будові в цілому та окремих частинах.

Акціонерами столичного «Укргідроенергобуду» на чолі з Валентиною Зіміною є ПАТ «Дніпро-Спецгідроенергомонтаж» (далі «Дніпро-СГЕМ»), ТОВ «Науково-технічна компанія Енпаселектро», ПрАТ «Метробуд», ТОВ «ШДСУ» і ТОВ «Інтергідробуд».

Основними акціонерами «Дніпро-СГЕМ» є Олександр Коростильов і Юрій та Михайло Ковальови, а раніше ним було російське ВАТ «ОТЧПТ «Спецгiдроенергомонтаж».

Найбільшою часткою статутного капіталу «НТК Енпаселектро» володіє Юрій Бондаренко — екс-директор консорціуму. Серед міноритаріїв фірми є Володимир Шевчук, який колись був директором «Дністровської ГЕС», депутатом Чернівецької облради від Партії регіонів і помічником Степана Кубіва як нардепа 8 скликання від партії «Блок Петра Порошенка».

Пакет у 25% акцій «Метробуду» належить Олегу Токареву – голові наглядової ради АТ «Київметробуд». Крім того, 25% акцій має Ігор Завіновський, який є директором ПрАТ «Кривий Ріг Цемент» громадянина Росії Івана Шестака. Ще 15% «Метробуду» володіє домініканська фірма «T&A Industries Ltd», яка також має 8% акцій «Київметробуду».

«Інтергідробуд» належить Олександру Бартюку і Людмилі Ратушній, а «ШДСУ» – Олександру Дунайському.

За даними «Ділової столиці», консорціум не чужий Ігорю Сироті, який очолив «Укргідроенерго» у 2011 році й зберіг своє крісло донині.

Exit mobile version