368.media

АМКУ у суді не зміг відновити штраф для «Центренерго»

Верховний Суд відмовився задовольнити касаційну скаргу Антимонопольного комітету та залишив без змін рішення судів у справі №910/12600/21, якими було задоволено позов «Центренерго» і скасовано штраф на 205,8 млн гривень, накладений рішенням АМКУ №236-р від 29 квітня 2021 року.

АМКУ наклав цей штраф за антиконкурентні узгоджені дії шляхом вчинення схожих дій, які полягали у встановленні базових цін енергетичного вугілля на рівні, визначеному Міненерговугіллям, які призвели до обмеження конкуренції на ринку генерації електричної енергії.

Раніше Верховний Суд відмовився задовольнити касаційну скаргу АМКУ у справі №910/12460/21, якими було задоволено позов «ДТЕК Західенерго» та скасовано штраф 172,97 млн гривень, який АМКУ наклав на компанію своїм рішенням №236-р. Така ж ситуація була зі штрафами у 91,05 млн гривень у для «ДТЕК Східенерго» та 163,4 млн гривень до «ДТЕК Трейдінг».

АМКУ повідомляв, що тоді ж оштрафував «Центренерго» на 205,8 млн гривень, «Держвуглепостач» — на 2,3 млн гривень, «Черкаське хімволокно» — 14,4 млн гривень.

За висновками Антимонопольного комітету, учасники ринку енергетичного вугілля за рекомендацією Міненерго підвищували ціни в 2016-2019 роках.

Як констатувалося, під час розслідування справ комітетом було встановлено, що міністерство рекомендувало державним підприємствам підвищити граничний рівень ціни однієї вугільної продукції для потреб ТЕС і ТЕЦ до відповідного рівня. Вказане підтверджується протоколами нарад з питань визначення граничної ціни на вугілля. При цьому на нарадах були присутні також представники приватних компаній – постачальників та споживачів енергетичного вугілля.

Суб`єкти господарювання – учасники нарад постачали більше 80% усього енергетичного вугілля для потреб ТЕС та ТЕЦ. На цих же нарадах були присутні також виробники електричної енергії (ТЕС і ТЕЦ), які споживають понад 95% усього енергетичного вугілля, що використовується для потреб цієї галузі.

Через деякий час відповідачі зазначали в угодах ціни на постачання енергетичного вугілля, схожі з тими, що визначались на нарадах у Міністерстві. Така ситуація тривала майже три роки.

АМКУ наголошував, що Міненерговугілля не мало повноважень рекомендувати рівень граничних цін. Адже в Україні продаж енергетичного вугілля має здійснюватися на ринкових умовах.

Як зауважувалося, аналіз середньозважених базових цін також свідчить, що у період серпня 2016-го – червня 2019-го років АТ «ДТЕК Дніпроенерго», АТ «ДТЕК Західенерго», ТОВ «ДТЕК Східенерго», ПрАТ «Черкаське хімволокно» та ПАТ «Центренерго» купували енергетичне вугілля за базовими цінами, схожими з граничними цінами, визначеними на нарадах у Міненерговугіллі.

Exit mobile version