368.media

СБУ викрила махінації з імпортом вантажівок на Житомирській митниці

Співробітники СБУ та ДБР викрили масштабну злочинну схему на розмитненні іноземних вантажних автомобілів на Житомирській митниці що завдали збитків державі у 38,3 млн гривень.

До організації оборудки причетні 11 осіб, серед них – шестеро посадовців митного посту «Житомир-центральний», а також підприємець, директора двох товариств, митний брокер та посередник з обласного центру та Рівного. Члени ОПГ  запровадили схему «омолодження» транспортних засобів для зменшення надходжень до бюджету.

Схема, викрита спільно з СБУ, діяла протягом 2018-2020 років. Ролі фігурантів були чітко розписані і всі діяли відповідно до злочинного плану. Одні підробляли реєстраційні документи транспортних засобів вказуючи неправдивий рік випуску, який дозволяв сплачувати меншу суму податків. Учасники схеми подавали до митного органу підроблені іноземні технічні паспорти з «відкорегованими» датами виробництва автомобілів. При цьому головні державні інспектори митниці не здійснювали належну перевірку цих документів і «гарантували» безперешкодне митне оформлення вантажівок. Встановлено, що на кожному авто зловмисники «економили» від 90 до 750 тис. гривень, залежно від об’єму двигуна.

Митний брокер передавав документи своїм митникам, які проводили митне оформлення цих вантажівок незважаючи на відсутність законних підстав та спрацювання ризиків у автоматизованій системі митного оформлення «Інспектор 2006».

Всього за вказаною схемою було проведено «оборудки» відносно 192 імпортованих вантажівок, на кожній з яких ділки «економили» близько 300 тис. гривень податків.

У ході розслідування було проведено понад 200 експертиз, які підтвердили протиправну діяльність групи. Дії 11 учасників організованої групи кваліфіковано за ч. 2 ст. 364 (зловживання службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки), ч. 3 ст. 212 (ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах), ч. 4 ст. 358 КК (використання підроблених документів).

 

 

Exit mobile version