368.media

В АРМА передали майно «Кіровоградського рудоуправління», котрим володіють росіяни

У Кропивницькому  суддя Ленінського районного суду  передав в управління АРМА корпоративні права та майно АТ «Кіровоградське рудоуправління», власниками котрого є росіяни. Про це виданню 368.media  стало відомо з матеріалів кримінальної справи за ч. 3 ст. 110-2 КК.

Службою безпеки України встановлено, що у селі Катеринівка, Кіровоградської області здійснює видобуток та переробку каоліну акціонерне товариство «Кіровоградське рудоуправління», кінцевим бенефіціарним власником котрого є громадянин росії Сергій Кабаргін. Це бенефициар «Новгородського універсального комерційного банка «Новобанк». Він є у списку  НАЗК, щодо введення санкцій.

Окрім того, АТ «Кіровоградське рудоуправління» створено дочірнє підприємство «Мінерал». Засновником обох компаній вказано російське ТОВ «Трест»  В ході досудового розслідування встановлено, що ТОВ «Агентство цінних паперів», ТОВ «ТРЕСТ» та компанія Group С Universal ltd в загальному володіють 52,75953% акцій його статутного фонду.

Одночасно з цим, власник ТОВ «Агентство цінних паперів» є керівником зареєстрованого в Санкт-Петербурзі ЗАТ «СЛ-Центр», котре належить АТ «Титан-2», що входить у сферу володіння концерну «Росатом».

Суддя Ленінського районного суду задовольнив клопотання слідства та передав в управління АРМА корпоративні права та майно вартістю 18 млн гривень, а також нерухомість, вантажні та легкові автомобілі.

Як пише «Суспільне», «Кіровоградське рудоуправління» видобуває каолінову глину 87 років. Її використовують у косметології, медицині, будівельній кераміці, виготовленні фарфорових та гумотехнічних виробів. За рік підприємство видобуває 300 тисяч тонн каолінової глини.

В ході досудового розслідування встановили, що підприємство продавало на територію РФ каолін, за цінами, які є втричі нижчими, ніж до інших країн. Зі слів директора Володимира Кухти, корисні копалини відвантажують російським підприємствам, а також Молдови, які розташовані на території самопроголошеної ДНР, 50 років.

У Молдові – це цементна промисловість, у Росії – вогнетривка. Ціни на продукцію для російських підприємств та країн ближнього закордону – вищі, ніж для українських. Якщо ми реалізовували українському підприємству каолін за ціною 525 гривень за тонну, то Бородінському комбінату «Вогнетрив» – по 600 гривень. Кухта

Ольга Васильків пояснила, справу розслідують відносно російських акціонерів підприємства, а не керівництва рудоуправління. Санкція статті передбачає позбавлення волі строком від 7 до 12 років з конфіскацією майна. За словами Володимира Кухти, з початку російського вторгнення підприємство не працює. З 96 працівників рудоуправління 15 охороняють територію та підтримують техніку у робочому стані.

Exit mobile version