368.media

Глава Одесского управления НАБУ: «Заявлений, дающих повод для расследований, крайне мало»

Директора Одесского территориального управления НАБУ смогли выбрать после пятой попытки. Конкурс на эту должность постоянно сопровождали резонансные скандалы. В итоге, в ноябре 2017 года появилась информация об окончательном победителе. Им стал бывший николаевский милиционер Владимир Деулин. Информации о нем было крайне мало. Редакция 368.media решила выяснить, как Деулин пришел в НАБУ и чем занимается на новой должности в Одессе. 

Было пять (!) конкурсов на должность директора. Вы в скольких конкурсах принимали участие?

Спочатку я не брав участь. Працював заступником начальника відділу по роботі зі свідками та заявниками. В подальшому, коли дивився умови конкурсу, то був впевнений, що я вже маю певний досвід…

На каком этапе?

Я подавався на передостанній… Спочатку на заступника директора, тому що вважав, що мій попередній досвід роботи в правоохоронних органах надає мені можливості займати цю посаду. Побачив, що не вибрали директора, і коли оголосили повторний конкурс, то подав документи на посаду директора Одеського територіального управління. Пройшов всі етапи конкурсу. Пройшов поліграф…

Вы работали в Николаеве на ряде должностей в милиции и в милиции порта Октябрьск. Почем решили из милиции перейти в НАБУ?

Моя карє’ра починалась зі слідчого райвідділу, потім працював в міському управлінні…в подальшому перейшов на оперативні посади. Наприкінці своєї трудової діяльності в міліції, а потім в поліції, займав там керівні посади. Потім, після тих подій, які відбувалися в країні, анонсували реформування прокуратури. Я як людина патріотично налаштована не стояв осторонь того, що відбувалося, намагався брати в цьому безпосередню участь, щоб наша країна змінювалась, а тим паче правоохоронні органи. Я подавав документи на заняття вакантних посад в прокуратурі, на керівників місцевих прокуратур.

В Николаевской области?

Так, але конкурс на посади в південному регіоні проводився в Одесі. На той час за результатами конкурсу мені не вдалося зайняти бажану посаду в прокуратурі в Миколаєві, можливість працювати в районній прокуратурі Миколаївської області я не розглядав.

Пізніше я побачив, що відбувається відбір в НАБУ, за відгуками знайомих, конкурс проводився максимально прозоро і відкрито, відтак, я вирішив спробувати свої сили в новоствореному антикорупційному органі. Посада «заступник начальника відділу по роботі зі свідками і заявниками» мене зацікавила, хоча я спочатку трохи інакше уявляв суть виконуваних обов’язків. У конкурсі на вказану посаду я переміг і на сьогоднішній день ні трохи не шкодую про свій вибір – я отримав неоціненний досвід.

В чем разница?

Управління по роботі з громадськістю займається прийомом, реєстрацією, обліком, розглядом звернень осіб, запитів та звернень народних депутатів, адвокатських запитів, запитів про надання публічної інформації, а також повідомлень про кримінальні правопорушення. Вказаним документам ми надаємо правову оцінку, а в разі виявлення ознак кримінальних корупційних правопорушень, підслідних бюро, скеровують на розгляд детективам.

Фильтр?

Фактично так. Я, крім іншого, проводив особисті прийоми в громадській приймальні, спілкуючись із заявниками та свідками. За необхідності ми організовували зустрічі заявників безпосередньо з детективами, щоб вони могли відразу зайнятися роботою для документування злочинів… Загалом отриманий досвід роботи на попередній посаді в НАБУ наразі виявився дуже корисним, оскільки посада директора територіального управління передбачає схожі функції.

Какое назначение у вашего управления?

Хочу зауважити, що повноваження поширюються на 4 області, це Одеська область, Херсонська, Миколаївська і Кіровоградська. Безпосередня мета діяльності Одеського територіального управління – це фактично представництво і виконання завдань НАБУ, визначених законом. Якщо коротко, то ми забезпечуємо роботу органу і організовуємо належні умови праці тим службовим особам бюро, які на законних підставах перебувають в управлінні. На сьогодні це детективи, робочі місця яких визначені в Одесі, також це можуть бути інші працівники, відряджені для проведення певних завдань, покладених в основу НАБУ.

А чем занимаются специалисты территориального управления бюро?

Головні спеціалісти займаються прийняттям заяв, звернень від громадян, від юридичних осіб, від громадських організацій та ЗМІ. Також приймаємо та розглядаємо запити та звернення народних депутатів, запити на публічну інформацію, адвокатські запити. Крім того здійснюється прийом, реєстрація заяв та повідомлень про кримінальні правопорушення, їм надається первинна правова оцінка.

Как это происходит?

До нас надійшла заява про скоєння кримінального корупційного правопорушення. Спеціалісти отримали та зареєстрували її під певним номером. Якщо ми вбачаємо, що в заяві є ознаки кримінального корупційного правопорушення, які підслідні бюро, то передаємо її детективам. Керівник детективів визначає працівника, який буде розглядати це звернення і приймати рішення.

У нас штатна чисельність Одеського теруправління на сьогоднішній день – 7 осіб: директор, заступник і 5 головних спеціалістів. Не всі посади укомплектовані на сьогоднішній день. Всі інші особи: детективи, які визначені в Одеському теруправлінні (майже 15 осіб, із них наразі день працює 10), відряджені і здійснюють безпосередньо розслідування, виконують окремі доручення на проведення слідчих чи процесуальних дій.

Вы в их работу не вмешиваетесь? Они подчиняются центральному аппарату?

Так. Вони підпорядковуються головному підрозділу детективів, але ми налагоджуємо роботу щодо взаємодії і забезпечуємо їхню фактичну роботу, щоб були робочі місця, оргтехніка, канцелярські вироби, папір. Ми фактично є «штаб-квартирою» НАБУ у південному регіоні країни. Ми і представницькі функції виконуємо, і забезпечуємо організаційну роботу щодо виконання завдань бюро, а основне його завдання – це протидія кримінальним корупційним правопорушенням високопосадовців. Фактично працюємо для того, щоб детективи могли здійснювати свою справу – вести досудові розслідування.

Кому «лучше» жаловаться в теруправление? Могут жаловаться все, но кому нужно жаловаться?

Спочатку розберемось, що таке скаржитись і з яких питань. Скаржитись і подавати звернення має можливість будь хто – громадяни України, іноземці, особи без громадянства. Крім того, відповідно до норм законів «Про НАБУ» і «Про запобігання корупції» можна подати анонімні звернення, які також будуть розглядатись. Але хочу наголосити на тому, що в цьому анонімному зверненні повинна міститись інформація щодо конкретної особи, повинні бути викладені дані, які можливо перевірити.

Мы же говорим об эффективной работе бюро. НАБУ создавали для более серьезных дел…

Це ми зараз будемо торкатися підслідності, тих кримінальних правопорушень і суб’єктів, які підслідні НАБУ. Фактично підслідність визначена ч.5 ст.216 КПК. Вона прямо вказує перелік статей (їх 13 – див. схему), суб’єктів, відносно кого, детективи можуть проводити досудове розслідування. Хочу наголосити, що закон «Про Національне антикорупційне бюро» (ст. 16) визначає обов’язок детективів здійснювати розслідування кримінальних правопорушень, віднесених законом до підслідності бюро.

Стосовно підслідних НАБУ суб’єктів казати, що це вищі посадові особи держави – це надто широке поняття, а для громадян скажемо простіше, щоб було зрозуміло.

Національне бюро проводить розслідування корупційних злочинів, здійснених високопосадовцями (категорія державної служби «А»), суддями всіх рівнів, прокурорами (починаючи з керівника підрозділу регіональної прокуратури і вище), керівниками великих держпідприємств, особами вищого офіцерського складу силових структур. Також нам підслідні депутати обласних рад, посадові особи органів місцевого самоврядування – голова обради і його заступники, це і особи, міські голови міст обласного значення.

Але норма ст.216 КПК каже ще про те, що інші особи, що виконують функції держави або місцевого самоврядування, інші службові та посадові особи, якщо розмір предмета вчиненого ними злочину перевищує 500 прожиткових мінімумів для працездатних осіб (на сьогодні – 881 тис. гривен і вище) теж можуть бути підслідні детективам. Але треба дивитися і конкретно розбиратись по кожній окремій справі.

Як правило, заявники скаржаться на дії та бездіяльність правоохоронних органів, на суддів, на керівників місцевих органів самоврядування.

Переважна більшість звернень надходить щодо протиправного привласнення та розтрати майна (ст. 191 КК), протиправного заволодіння майном підприємства, установи, організації (ст. 206-2 КК), зловживання владою або службовим становищем (ст. 364 КК), декларування недостовірної інформації та незаконного збагачення (ст. 366-1, 368-2 КК), також – щодо надання, прийняття неправомірної вигоди (простими словами – хабарництво) (ст. 368, 369 КК).

Сколько с начала работы управления зарегистрировано уголовных производств по обращениям?

За останні півроку до нас надійшло близько 400 заяв, повідомлень, звернень, 11 запитів нардепів, 74 звернення від юридичних осіб. Наразі відкрито 14 кримінальних проваджень, які розслідуються. Деякі з них внесені до ЄРДР за ухвалою суду.

А реальных сколько?

Розглядати в призмі Одеського теруправлінні ми не можемо, тому що, це не самостійний орган, як Нацполіція чи СБУ. У нас інше формування і принцип роботи. Зараз, як всім відомо, на слуху, справи по АМПУ, по «Краяну», інші справи щодо зловживань з боку службових осіб Одеської міськради. Вони  також знаходяться в органі досудового розслідування, яким є головний підрозділ детективів в Києві. Але наші детективи беруть безпосередню участь в проведенні слідчих і процесуальних дій, які проводяться на території, на яку поширюється юрисдикція Одеського територіального управління.

Я имею ввиду, вы же зарегистрировали, вы знаете, что пошло в работу, а что нет…

Дуже небагато. Адже з 400 звернень та заяв певна частина, не є заявами про злочин – це скарги, звернення громадян, пропозиції, запити… З числа повідомлень про кримінальні правопорушення велика кількість взагалі не підслідна детективам НАБУ. Ми їх розглядаємо і скеровуємо за належністю і надаємо відповідь з роз’ясненнями.

Какое было самое бестолковое обращение?

З останнього: особа звернулась до нашої громадської приймальні із заявою, в якій просить провести їй медичне обстеження. Ми скерували цю заяву за належністю до обласного управління охорони здоров’я для подальшого розгляду.

У нас ресурс не такий великий, 700 осіб. Це не той правоохоронний орган, який представлений в кожному місті, районі, розумієте?

Ваш коллега, Тарас Лопушанский, часто проводит встречи во Львове с общественностью и СМИ, почему мы вас не видим на встречах?

До мого призначення, заступник директора проводив певні зустрічі, брав участь у спілкуванні з громадськістю і ЗМІ, з різними організаціями і в нас проводилася всеукраїнська акція, коли наші представники їздили по областях, спілкувались із студентами і брали участь в обговоренні насущних питань. Ми плануємо певні заходи щодо зустрічі і обговорення з ГО, з представниками ЗМІ і інших організацій і підприємств, щоб донести ті завдання, які поставлені перед нами і можливості, які у нас є і права, якими наділені наші співробітники.

Якщо казати про Львівське теруправління, то вони були відкриті раніше і мають більше досвіду. У нас, переконаний, все попереду. Найближчим часом  плануємо робочі поїздки до Херсонської та Кіровоградської областей.

Співпраця з громадським активом є вкрай важливою, оскільки багато людей також звертаються не до нас, а до ГО, розуміючи, що без громадського розголосу, питання не буде розглядатися.

Учитывая, что НАБУ молодая структура, вы не сталкивались с попыткой наладить с вами контакт со стороны окружения, например, того же мэра Одессы или из АМПУ?

У мене є повноваження щодо налагодження взаємодії з місцевими органами самоврядування, з правоохоронними органами, з ГО і іншими. На тому етапі, який сьогодні, у нас є певна взаємодія з органами місцевого самоврядування, але ця взаємодія на рівні обміну інформацією чи робочих питань.

Оказывали на вас давление?

Ні. Можу вас запевнити, що ми б на це миттєво реагували і у нас є певні можливості це робити.

Як всім відомо, нещодавно один із чинних депутатів Одеської обласної ради, який, за версією слідства, є бенефіціаром компанії-продавця будівлі заводу «Краян», разом із ще однією особою запропонували співробітнику Національного бюро неправомірну вигоду в розмірі 500 тис. дол США в обмін на зняття арешту з рахунків компанії. Депутату та його спільнику 12 січня 2018 року Генеральною прокуратурою України повідомлено про підозру у вчиненні злочину за  ч.3 ст. 369 Кримінального кодексу України («Пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди службовій особі»).

Ті факти, які безпосередньо трапляються і які мають місце, на них відразу реагуємо і вони мають продовження, як ми це бачимо сьогодні. Ми хочемо працювати по-новому, розумієте, не так, як раніше інші правоохоронні органи.

Это очень тяжело в нашей стране…

Принаймні намагаємось.

Беседовал Денис Корнышев

Фотографировал  Игорь Артемьев

Exit mobile version