368.media

Співробітників Офісу генпрокурора, котрі отримували подарунки, покарали доганами

Групу з 13 працівників Офісу генпрокурора, які у грудні 2023 року отримували подарунки в будівлі ОГП, покарали доганами, а ще трьох – залишили без стягнення через недоведеність порушення. Про це редакція 368.media   дізналася з рішення КДКП.

Мова йде про відеосюжет УП «На дні» прокуратури. Як столичні прокурори відзначали  професійне свято». Службове розслідування встановило, що у них серед іншого зафіксовано події, що відбувались в День працівників прокуратури 1 грудня 2023 року біля будівлі Офісу генерального прокурора у Києві, вул. Різницька, 13/15 (далі – будівля ОГП).

Під час службового розслідування встановлено непоодинокі випадки проходу відвідувачів, у тому числі працівників МВС та СБУ, без супроводу в порушення вимог п. 3.7 Інструкції, коли такі особи зайшли до приміщення з подарунковими пакетами, але конкретних працівників, кому призначалися ці пакети, що в них знаходилося не встановлено через неналежний контроль за супроводженням відвідувачів. Відповідні перепустки підписано керівниками структурних підрозділів ОГП, зокрема прокурорами Віталієм Кордуняном, Саміром Алахвердієвим, Петром Баранчуком, однак фактів отримання ними чи іншими працівниками подарунків за вказаних обставин встановити заходами, передбаченими Інструкцією, не виявилося за  можливе.

Дії прокурорів, що полягали в отриманні від сторонніх осіб речей, що мають ознаки подарунків, а також у забезпеченні доступу до службового приміщення сторонніх осіб з такими речами, обґрунтовано створили в суспільстві негативне уявлення про наявність корупційної складової у діяльності органів прокуратури, що завдало істотної шкоди авторитету прокуратури та викликало негативний суспільний резонанс.

Самі прокурори на засіданні комісії заявляли, що отримували новорічні подарунки, або не знали, що їм принесли в пакетах. Один навіть повернув поліцейському літрову пляшку віскі. Незважаючи на очевидний характер порушень, прокурори проявили нещирість, та намагаючись уникнути відповідальності у поясненнях вину свою не визнали.

Водночас, при прийнятті рішення Комісія виходить з принципу змагальності – «баланс ймовірностей», згідно з яким, сукупність зібраних під час перевірки доказів дає чітке переконання у тому, що порушення скоріше доведене, чим не доведене.

Тому прокурорів Андріана Лупу, Ростислава Коркуна, Ігоря Голінея, Сергія Пилипенка, Івана Довбенка, Володимира Панасенка, Івана Ковальова, Віктора Бережника, Андрія Іванова, Івана Бондаренка,  Олександра Коваля, Вадима Мельничука та Вадима Коваленка притягли до дисциплінарної відповідальності у вигляді догани.

Exit mobile version