368.media

Голова Київського райсуду Одеси уникав прямих відповідей на питання ВККСУ щодо зловживання владою

Сергій Чванкін

Незмінний голова Київського райсуду Одеси Сергій Чванкін, фігурант гучних корупційних скандалів та власник майна у Маямі, почав проходження кваліфікаційного оцінювання ВККСУ, яке було зупинено ще з 2019 року. Тоді Чванкін набрав 67% з можливих балів. Про це редакція 368.media  дізналася з відео засідання комісії, де розглядалась кандидатура судді.

Перше засідання планувалося на 16 травня, однак Чванкін на нього не з’явився. Натомість він надав розлогу відповідь на 50 сторінок стосовно висновку Громадської ради доброчесності щодо своєї декларації та можливого зловживання владою. Він заявив, що подав запити до різних органів та йому треба 8 тижнів, щоб підготуватися до співбесіди через новий висновок ГРД. Комісія вирішила надати йому місяць, щоб розібратися.

Наступне засідання призначили на 17 червня. У вечорі в четвер Чванкін надав доповідачу свої відповіді щодо декларування, однак, зважаючи на невеликий час до проведення оцінювання, доповідач Андрій Пасічник не зміг повністю вивчити цю інформацію. Тому ВККСУ зосередилася на питаннях зловживання владою з боку Чванкіна.

Голова Київського райсуду знов не приїхав на засідання. Він відповідав на питання дистанційно. Він пояснив, що з травня йому встановили діагноз «гіпертонічна хвороба 3-го ступеню» та наразі він перебуває на лікарняному та на амбулаторному лікуванні. При цьому він доповів, що хвороба не заважає йому зараз проходити оцінювання.

Чванкін також додав, що раніше хотів, щоб засідання проходило у закритому режимі, бо йому та його тещі з тестем нібито йдуть погрози, а публікації ЗМІ мають спланований характер дій. При цьому, до ВРП він з подібними заявами щодо тиску з боку ЗМІ та інших осіб не звертався з 2019 року.

У ході засідання Чванкін часто надавав неконкретні відповіді на питання, ухилявся від прямих відповідей, мовляв, що вже забув події шестирічної давнини. Членів ВККСУ цікавили питання, щодо впливу судді на зміну підсудності правоохоронних органів з Приморського райсуду, в районі якого зареєстроване обласне управління поліції, до Київського суду, де зареєстрований лише райвідділ поліції. Чванкін на це відповів, що не може на це ніяк впливати, а якби рішення суду було б ухвалено з порушенням підсудності, то апеляційний суд скасував би його.

Чванкін також вказав, що немає відношення до сайту «Я і закон», де розміщувалися його блоги та новини про суд. Також суддя фактично ухилився від відповіді на питання, чому Київський райсуд саботував розслідування справи «2 травня 2014 року».

Комісію також зацікавив факт, як Чванкін постійно переобирався на посаду попри заборону обіймати її понаднормово. Під час повномасштабного вторгнення суддя несподівано полишив посаду голови райсуду. Натомість судді обрали Ірину Пучкову. Вона пропрацювала місяць, а потів звільнилася у відставку.

Після цього Чванкін знов обійняв посаду судді. На питання комісії навіщо це було робити, суддя пояснив, що в нього сталося емоційне вигорання та почалися проблеми зі здоров’ям, але відпустку він не взяв, щоб підтримати колектив у складні часи. При цьому Чванкін навіть не виїхав з кабінету голови райсуду. Мовляв, переїзд займав би дуже багато часу на тлі війни.

Не зміг Чванкін докладно пояснити про камери, які були встановлені на власні кошти суддів (цікаво, чому це не вказано у деклараціях суддів?). У висновку ГРД вказувалося, що вони встановлені для контролю за суддями, що є ознакою зловживання владою. Також не зміг Чванкін і пригадати, хто платив за збори ГО «Асоціація слідчих суддів» в елітних ресторанах Одеси. Натомість він заявив, що це були власні кошти членів асоціації, а самі збори обійшлися не так вже й дорого.

Члени комісії забули запитати Чванкіна щодо втручання в автоматизовану систему обігу справ, але нагадали про конфлікт з суддею Ревою. На це голова суду дуже обурився та пояснив, що Рева хотів отримати його посаду, тому й подавав до суду на Київський райсуд стосовно не отримання протоколів суддівських зборів. Чому він не віддавав Реві протоколи Чванкін так і не пояснив.

Зважаючи на великий обсяг матеріалів оцінювання Чванкіна вирішили продовжити, але наступну дату співбесіди з ним ще не призначили. Поки оголошена перерва.

Готуючись до цього, Чванкін вже подав до суду на редакцію 368.media   стосовно встановлення фактів «недостовірної інформації» о діяльності Київського райсуду. Справу розподілили на суддю Приморського райсуду Одеси Науменка. Ми будемо слідкувати за перебігом подій. Редакція звертає увагу ВРП, НАЗК, НАБУ та ДБР на корупційні схеми голови Київського райсуду.

 

Exit mobile version