368.media

Помічник нардепа-зрадника Козака уник покарання за захоплення землі у Києві

Помічник нардепа-втікача Тараса Козака, якого Верховна Рада позбавила мандата за державну зраду, уник покарання за захоплення ділянки на Трухановому острові в столиці. Про це редакція 368.media  дізналася із вироку Дніпровського райсуду Києва за ч. 2 ст. 197-1 КК.

Мова йде про голову РГО «Клуб «Козак» Яна Марченка. У травні 2001 року Київрада погодила його організації місце розташування спортивно-оздоровчого комплексу на Трухановому острові (берег річки Десенка) у Дніпровському районі на ділянці орієнтовною площею 1,17 га. Фактично це означало «резервування» землі – тобто, організації «пообіцяли» відвести її в користування або власність у майбутньому за виконання певних умов.  Далі було укладено договір на три роки. На Марченка було покладено зобов’язання замовити архітектурно-планувальне завдання, розробити проєкт будівництва та звернутись до Київради з клопотанням про відведення або продаж цієї землі.

У жовтні 2019 року столична прокуратура подала позов до Господарського суду Києва щодо повернення вказаної ділянки в комунальну власність столичної громади та її приведення «у придатний для використання стан шляхом звільнення від розміщеного на ній майна, в тому числі будівель та споруд». Головним аргументом правоохоронців було те, що Київрада не приймала рішень щодо передачі цієї землі у власність чи користування директора РГО «Клуб «Козак». При цьому, за інформацією позивачів, організація протягом 2016-2019 років не сплачувала податок на землю за цю ділянку.

В прокуратурі вказали на «відсутність на цій ділянці належного РГО «Клуб «Козак» нерухомого майна, права на які в установленому законом порядку були зареєстровані за нею». Йшлося саме про те, що право власності на розміщені на цій ділянці споруди загальною площею 496,8 кв.м – чотири громадських будинки і погріб – не було зареєстроване за громадянами, хоча, вочевидь, це могло би бути «виправдувальною» причиною знаходження організації на цій території. Разом з тим, в судових матеріалах по цій справі зазначалося, що профільні державні органи не видавали дозволи на будівництво та введення в експлуатацію цих об’єктів нерухомості.

За даними слідства, не пізніше грудня 2011 року, у Яна Марченка виник злочинний умисел спрямований на самовільне зайняття земельної ділянки в охоронних зонах з метою облаштування незаконної бази для відпочинку, з подальшим отриманням грошових коштів за надання місць для організації дозвілля. Згідно листа Держекоінспекції збитки склали 4,76 млн гривень.

Ян Марченко 6 липня 2022 року отримав підозру за ч. 2 ст. 197-1 КК. Поліція оголосила його у розшук вже 13 липня. Досудове розслідування зупинили 7 листопада 2023 року, бо Марченка знайти не вдалося, але вже 21 грудня його поновили постановою прокурора Подільської окружної прокуратури.

При цьому перебування підозрюваного у розшуку не вплинуло на строк давності притягнення до кримінальної відповідальності, оскільки трирічний строк закінчився ще до вручення йому підозри у вчиненні кримінального правопорушення. Крім того, Марченко нових злочинів не вчиняв, в зв’язку з чим строк притягнення його до кримінальної відповідальності закінчився.

28 лютого до суду надійшло клопотання захисника про закриття провадження. Прокурор у підготовчому судовому засіданні не заперечував проти задоволення клопотання.   Марченка звільнили від відповідальності.  Позов прокурора в інтересах держави в особі департаменту земельних ресурсів виконавчого органу КМДА про стягнення майнової шкоди суд залишив без розгляду. Вартість експертиз віднесли на рахунок держави.

Exit mobile version