368.media

На Донеччині офіцеру ЗСУ дали 10 років за вбивство підлеглого

На Донеччині старшого лейтенанта ЗСУ Петра Гаврилка засудили до 10 років позбавлення волі за вбивство підлеглого. Про це редакція 368.media  дізналася з вироку Великоновосілківського райсуду за ч.1 ст.115 КК.

Командира 3-го протитанкового взводу механізованого батальйону вчинив злочин 30 червня 2023 року. У стані алкогольного сп’яніння (2,03 проміле) він застрелив солдата у приміщенні спальної кімнати у місці тимчасового розташування підрозділу.Цьому передував словесний конфлікт з приводу того, що напередодні, офіцер на ґрунті особистих неприязних відносин заподіяв тілесні ушкодження солдату  та молодшому сержанту, з якими загиблий перебував у дружніх відносинах.

Солдат став вимагати від в Гаврилка вибачень, тим самим підриваючи його авторитет серед присутніх військовослужбовців, принизивши його таким чином, що обурило останнього. Тоді старший лейтенант узяв автомат та зробив чергу з 10 пострілів у бік підлеглого. Той  спробував відібрати зброю, але отримав поранення та помер на місці.

Обвинувачений Гаврилко свою винуватість у вчиненні зазначеного вище злочину визнав частково, зазначивши, що не мав наміру вбивати потерпілого. Після інциденту він пішов до себе, випив два стакана горілки і ліг спати. Зазначив, що не мав наміру вбивати потерпілого, хотів лише налякати його, а вистрелив випадково. Цивільний позов визнав частково в розмірі 30 тис. гривень, оскільки не збирався вбивати потерпілого.

Суд визнав офіцера винним та призначив покарання у виді 10 років позбавлення волі. На підставі ст. 72 КК зарахувати Гаврилко у строк відбування покарання строк попереднього ув’язнення з липня 2023 року по день набрання вироком законної сили. З нього вирішили стягнути  250 тис. гривень моральної шкоди.

Exit mobile version